spotify instagram youtube Twitter Facebook
Divendres, 11 de juliol de 2014

A iniciativa d’ERC el Parlament insta el Govern a treballar per recuperar la paga extra als funcionaris el 2015

La cambra catalana també ha aprovat demanar a l'Estat que aturi la reforma fiscal fins que es garanteixi l'estat del benestar a les autonomiesEl portaveu adjunt d’ERC, Pere Aragonès, ha presentat la moció amb què s’ha aprovat amb els vots de CiU, ERC, PSC i C's, l'abstenció d'ICV-EUiA i la CUP, i els vots en contra del PPC que ‘el Govern treballi per fer possible la recuperació d'una de les pagues extra dels treballadors públics i incrementar els recursos en estat del benestar en l'escenari pressupostari del 2015’.

La moció insta el Govern a plantejar a l'Estat, en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera i en la resta d'àmbits d'interlocució, la necessitat d'incrementar el recursos de la Generalitat per mantenir l'estat del benestar a través de diverses mesures: incrementar la proporció dels impostos suportats per als ciutadans i empreses que es destinen a serveis públics, permetre l'aplicació plena de l'impost sobre els dipòsits bancaris aprovat al Parlament, modificar l'objectiu de dèficit per a Catalunya, i compensar la pèrdua d'ingressos que provoquen decisions del govern espanyol. El paquet de mesures per incrementar els recursos de Catalunya ha estat aprovat amb el vot a favor de tots els grups parlamentaris menys C's que s'hi ha abstingut i el PPC que hi ha votat en contra.

Aragonès ha insistit que ‘és clar que som en un procés en què els catalans decidiran el seu futur, votant el 9N, i aquesta és una realitat per molt que no agradi a alguns membres de la Cambra. Tot i així, no hem de deixar de reclamar poder tenir un pressupost per al 2015 que sigui molt més digne, que correspongui a l’esforç fiscal que fan els catalans i que ens permeti mantenir i augmentar la despesa social’.

A través de la moció també queda aprovat, en aquest cas amb el vot en contra del PPC i l'abstenció de C's, que ‘el Govern demana a l'Estat l'aturada de la tramitació dels avantprojectes de llei de reforma fiscal fins que no es garanteixi la prestació de serveis de l'estat del benestar a les comunitats autònomes’. Segons el text de la moció aprovada, en els pressupostos del 2015 s'ha de mantenir, com a mínim a l'alça, la despesa financera amb càrrec a recursos generals respecte els comptes del 2014 per tal de permetre un increment dels recursos destinats a l'estat del benestar i recuperar la paga extra dels treballadors públics. La moció constata que ‘l'Estat ha prioritzat una reforma fiscal desequilibrada, incomplerta i amb riscos de reduir la progressivitat en comptes de garantir les necessitats de finançament de l'estat del benestar que presten les comunitats autònomes’ i ‘insta el govern espanyol a aturar la tramitació dels avantprojectes de llei de reforma fiscal’.

D'altra banda, a través de la moció, la cambra catalana ha constatat que Catalunya ‘pateix un dèficit fiscal desproporcionat, injust i permanent que posa en perill la cohesió social i el desenvolupament econòmic del país’, com recull el resultat de les balances fiscals publicades el passat 12 de juny i que situen el dèficit fiscal al 7,7% del PIB, 15.006 MEUR.

Pere Aragonès
Pere Aragonès

© 2017 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web