spotify instagram youtube Twitter Facebook
Diumenge, 15 de desembre de 2013

Acabar amb la violència masclista és un repte de tots i totes

Al voltant del 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència Masclista, se celebren multitud d'actes arreu dels territoris. En aquest cas a València, vam tenir la sort d’organitzar i compartir una interessant xerrada amb la fiscal delegada contra la violència masclista de València, Rosa Guiralt i l’activista d’Intersindical Valenciana, Macu Gimeno, que en va fer la presentació.

Amb la fiscal, vam constatar, a l’àmbit judicial, la necessitat d'una acció integral i transversal contra “aquest tipus de crim el més extés al món” o com diu la dra. Margaret Chan, presidenta de l’OMS, “ La violència contra les dones és un problema de salut mundial de proporcions epidèmiques”.

Tot i el gran avanç que suposa la Llei contra la violència masclista, és cert que aquesta no s'ha desenvolupat com caldria i són moltes les mancances amb què ens trobem a més de les constants retallades en prevenció i atenció a les víctimes,en un 71% del pressupost, que estem patint en els darrers anys. En aquest sentit, Rosa Guiralt reclamava la necessitat de jutjats, d’advocats/es i de fiscals, de comissaries... específiques amb personal especialitzat en violència masclista per acabar amb els innumerables casos de judicis ràpids que en pocs minuts resolen el cas i ni tant sols es té en compte tot l'historial de violència que han patit les dones i, sols, es jutja un fet concret. Cal que les víctimes es senten recolzades en processos sovint llargs i dolorosos per evitar que una vegada interposada la denúncia comence un nou infern tant o més greu que l’anterior.

Al 2012 es feren més de 128.000 denúncies per violència masclista i es sol·licitaren unes 23.461 ordres de protecció de les quals se’n rebutjaren el 45% perquè no presentaven els requisits previstos en la llei. En un any han estat 10 les dones i xiquetes assassinades a mans de les parelles o ex parelles al PV d’un total de 19 als PPCC. A més, la violència masclista entre el jovent ha augmentat en un 33% i, encara s’agreuja més perquè no identifiquen els seus comportaments amb la violència contra les dones. Aquesta “neoviolència” que es nodreix, especialment, del “ciberassatjament “; però no únicament, no desapareixerà amb el temps ans tot el contrari.

Davant d’açò és més que evident que cal crear un nou model de masculinitat. Les dones fa molt de temps que vam començar a canviar el model de feminitat. Ara cal que els homes siguen honestos amb els mateixos, que deixen d’autoprotegir-se, que comencen a plantejar-se què han fet i què fan per perpetuar la cultura de la violència contra les dones. Perquè si, realment, volem canviar la situació actual i no pal·liar les conseqüències solament, es fa necessari un model de masculinitat adient al segle XXI. Pels homes i per les dones. Ens va la vida.

A més a més, necessitem una llei d’educació que amere els currículums i les pedagogies dels valors coeducacionals i democràtics; necessitem unes polítiques d’igualtat, fermes, reals i efectives que acaren el problema des de l’arrel i doten els pressupostos de les partides adients que ens permeten dedicar els recursos necessaris per a la sensibilització i la prevenció, per al recolzament psicològic, jurídic, laboral i econòmic de les dones i les joves que pateixen violència masclista de qualsevol tipus.

Perquè volem una societat basada, veritablement, en la Igualtat i la Justícia on esdevinguem protagonistes de la nostra pròpia història com a ciutadans i ciutadanes d’una nació lliure.

TOLERÀNCIA ZERO DAVANT QUALSEVOL ACTITUD O ACCIÓ VIOLENTA CONTRA UN ÉSSER HUMÀ. PROU DE VIOLÈNCIA MASCLISTA.


Carme Camps
Secretària de la Dona d’ERPV

Dones amb tots els drets: qüestió de burka solament?
Dones amb tots els drets: qüestió de burka solament?

© 2017 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web