spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dimecres, 28 de maig de 2014

Votar Sí-Sí el 9 de novembre donarà molta més seguretat al sistema de pensions

El portaveu adjunt del grup parlamentari d’ERC, Oriol Amorós, en una interpel·lació per demanar al Govern que estableixi les bases d’una futura seguretat social catalana ha deixat ben clar que 'no tenen cap fonament els arguments que pretenen sembrar el dubte i la por entre els perceptors de pensions. Ben al contrari, votar Sí Sí dóna molta més seguretat a les pensions que no pas el No. Una de les mentides més mal intencionades ha estat posar la por en les pensions, voler treure la son a la gent gran, atemorir les persones més vulnerables és un atac a la llibertat no acceptable sota cap punt de vista'.

Amorós ha recordat que 'aquesta legislatura es va constituir amb un mandat clar per a fer una Consulta i que el 9 de novembre votarem. Per tant cal fer possibles, i aplicables tots els resultats de la Consulta . És per això que ha demanat al Govern la creació d’òrgans i instrument per garantir la transició nacional, l’elaboració d’un pla i dissenyar l’Administració i la Tresoreria de la Seguretat Social catalana per garantir la percepció futura en qualsevol cas, de les pensions i prestacions d’atur als catalans'.

Oriol Amorós ha explicat que el total de diners recaptats en concepte de cotitzacions depèn del número de treballadors que cotitzen, el salari d’aquests treballadors, i el percentatge del seu salari que es dedica a la Seguretat Social (el tipus de cotització).

A Catalunya el nombre de treballadors ocupats per pensionista és de 2,54. A Espanya hi ha 2,48 treballadors per pensionista. D’altra banda el salari mitjà anual a Catalunya és de 24.449 euros, mentre que a Espanya és de 22.790 euros. Per tant, si una Catalunya independent mantingués els tipus de cotització a la Seguretat Social actuals, la pensió mitjana en una Catalunya independent podria ser un 10% superior a la que s’obté quedant-nos a Espanya.

Fent una revisió dels resultats dels anys 1995 i 2011 Catalunya va aportar un saldo positiu de 24.126 milions d’euros, mentre que l’Estat va fer un dèficit de -82.704. En detall el saldo acumulat per persona va ser entre el 1995 i el 2011 un superàvit de 3.200 euros, per persona. Per contra, al conjunt de l’Estat, el mateix saldo se situa en un dèficit acumulat de -1.753 euros per persona. Al conjunt de l’Estat el saldo ha estat negatiu durant 10 dels 17 anys analitzats.

Pel que fa a les dades provisionals de 2013, el passat 28 d’abril la ministra Báñez es va despatxar amb més terrorisme informatiu dient que la solidaritat dels espanyols ha permès pagar el dèficit de 4500M de les pensions catalanes. La Ministra es deixava una dada fonamental: el dèficit de la Seguretat Social per pensions a tot Espanya era de 37.000 milions d’euros. És a dir, a Catalunya 600€/habitant, i a la resta de l’Estat 823€/habitant.

Un altre aspecte fonamental per avaluar la viabilitat del sistema de pensions es veure com es cobreix el dèficit:

a) amb càrrec als pressupostos: atès el dèficit fiscal i l’alta contribució dels catalans, amb la independència aquesta part es cobriria molt millor

b) i una altra part amb càrrec al Fons de Reserva de la Seguretat Social: la principal aportadora de recursos al Fons de Reserva de la Seguretat Social ha estat Catalunya. Efectivament, entre 1995 i 2010, el Fons de Reserva s’ha nodrit en un 74% amb els superàvits de Catalunya.


'Per tant, vistes les dades', ha explicat Oriol Amorós, ‘la independència garanteix millor el finançament dels dèficits del sistema de pensions en any de crisi’.

Oriol Amorós
Oriol Amorós

VÍDEOS

29.5.2014
Amorós: 'Votar Sí Sí dóna molta més seguretat a les pensions que no pas el No'
VEURE
© 2017 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web