spotify instagram youtube Twitter Facebook
Divendres, 2 de setembre de 2005

Bertran rebutja que la Generalitat hagi de cofinançar el dèficit sanitari

El diputat d’ERC i responsable en matèria de Sanitat, Uriel Bertran, ha assegurat avui que Esquerra "no accepta el criteri proposat pel govern espanyol que les Comunitats Autònomes hagin d’assumir part del dèficit anual de la sanitat amb l’augment dels impostos".
Bertran també considera "ridícula" la partida que s’ha plantejat des de l’executiu de Rodríguez Zapatero per solucionar el dèficit estructural de la sanitat pel conjunt de les Comunitats Autònomes (1.000 milions d’euros durant 2 anys).

Segons Bertran, l’any 2003 el dèficit fiscal català va ser d’entre 12.000 i 15.000 milions d’euros, sobre el 10% del PIB. Els catalans van pagar en impostos l’equivalent al 41% del PIB, una xifra molt semblant a la mitjana europea, i van rebre en despesa pública només el 32% del PIB. El diputat creu que "davant aquesta realitat és impensable que encara es demani que s’incrementi la càrrega impositiva als ciutadans de Catalunya, quan l’origen del mal finançament de la sanitat catalana no es troba en la baixa càrrega impositiva sinó en l’incessant dèficit fiscal que han de suportar".

El dèficit corrent de finançament de la sanitat catalana és de, com a mínim, 500 milions d’euros anuals (que augmenta any rere any per l’increment de població, 700.000 persones en 9 anys). Pel conjunt de CCAA aquesta xifra s’eleva a 4.000 milions d’euros anuals. Per això la proposta del govern d’incrementar el finançament en només 1.000 milions per any (només durant 2 anys) és "molt baixa".

A parer de Bertran "per equiparar-se a la mitjana europea en despesa en salut (6,1% PIB), Catalunya necessita incrementar uns 1.800 milions d’euros anuals la despesa pública en salut. Amb la fi del dèficit fiscal això seria possible". I és que fins i tot Extremadura té una despesa per càpita molt superior a la catalana (1.225€ per persona i any el 2005), per 1.108,26 euros per persona i any a Catalunya. "Només per equiparar-nos amb Extremadura necessitaríem 831 milions d’euros addicionals", ha conclòs Bertran.

D’altra banda, el diputat ha afegit que "Esquerra exigeix també que el Govern espanyol faci front al deute històric de la sanitat catalana, que ha estat provocat per una pèssima financiació de l’executiu al sistema de salut català". Des del traspàs d’aquesta competència el dèficit ha adquirit unes grans dimensions, 3.500 milions d’euros, que hipotequen el normal desenvolupament de les prestacions sanitàries a Catalunya. Finalment, Bertran ha advertit que "només amb una resposta decidida per part del govern espanyol als reptes que planteja el dèficit sanitari, el reconeixement del dèficit fiscal català, el reconeixement del deute històric a la sanitat catalana i assumint que els catalans no poden pagar ja més impostos, es podrà afrontar amb seriositat la conferència de presidents de CCAA prevista pel 10 de setembre".

Uriel Bertran
Uriel Bertran

© 2017 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web