spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dimarts, 10 de desembre de 2013

Colòmbia hauria de revocar la destitució de l'alcalde de Bogotà

Aquest dilluns el Procurador General de Colòmbia ha destituït l'Alcalde de Bogotà, Gustavo Petro, del Movimiento Progresistas, excandidat del Polo Democrático Alternativo, per un tema molt menor sobre la gestió dels residus urbans. Petro ha estat cessat i inhabilitat per 15 anys, de manera que no podrà presentar-se a les eleccions fins que tingui 68 anys. El procurador ha anunciat que la mesura disciplinaria podria donar lloc a unes eleccions a l’Alcaldia de Bogotà el primer trimestre del 2014.

El procurador acusa l’alcalde progressista d’irregularitats en l’adjudicació del servei de neteja de la ciutat per desprivatitzar-lo durant l’anomenada “crisis de las basuras”, quan va prendre decisions que van ocasionar que durant els dies 18, 19 i 20 de desembre de 2012 es van deixar de recollir entre 6.000 i 9.000 tones d'escombraries a la capital colombiana. Petro va decidir no renovar els contractes a les quatre empreses que havien tingut a les seves mans aquest gran negoci en una capital de més de vuit milions d’habitants.

Petro considera la decisió “un veritable cop d'estat sobre el govern progressista de Bogotà”. Milers de persones s’han concentrat a la Plaza Bolívar, on Petro ha pronunciat un discurs de resistència.

“Veurem si és cert que a Colòmbia és il·lícit desprivatitzar un servei públic”. L’alcalde assegura que va arrabassar a les adjudicatàries un negoci equivalent a 185 milions d’euros “que quatre contrabandistes robaven als usuaris”. I pregunta “veurem si és cert que a Colòmbia és pecat el reciclatge i la separació de la brossa, remunerant a humils reciladors”. Petro espera el pronunciament de la Comissió Interamericana de Drets Humans i de la Cort Constitucional.

L’alcalde anima els seus seguidors a la mobilització pacífica. Ha convocat a sortir a les places, com el moviment dels indignats, als indígenes, els agricultors, els treballadors, organitzan-se en comitès de defensa. També s’adreça als joves, els ambientalistes i animalistes contraris als toros.

El Procurador General de Colòmbia, Alejandro Ordóñez s'ha donat a conèixer per les seves posicions ultraconservadores i reaccionàries en política i en religió. Contra el reconeixement de les parelles homosexuals, per exemple.

El procurador s'ha convertit en un ens totpoderós. Ordóñez es ven com un lluitador contra la corrupció. Sota aquesta doctrina, en el seu primer mandat va sancionar 828 alcaldes, 622 regidors i 49 governadors. Això vol dir destituir quatre alcaldes per setmana de mitjana. Les fallades del procurador en la pràctica no tenen apel·lació. Té a les mans un poder extraordinari.

Davant la pregunta de per què un funcionari elegit pel Congrés pot destituir qui va ser triat pel vot popular, la Constitució de Colòmbia li dóna al procurador aquesta funció. La Constitució en aquest punt és contrària als tractats internacionals signats per la nació, ja que en el marc de la Cort Interamericana de Drets Humans no se li permetria a un funcionari destituir un governant elegit popularment.

Esquerra denuncia aquests fets davant el Parlament europeu, el Consell d’Europa i l’Ambaixada de Colòmbia. Demanem al president Santos que revoqui la decisió del procurador general.

Mobilització en suport de Gustavo Petro
Mobilització en suport de Gustavo Petro

© 2017 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web