spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dimecres, 2 de març de 2016

Comín: ‘La millor política de salut és la construcció d'un Estat del benestar de primera divisió’

El conseller de Salut, Antoni Comín, ha reiterat avui en sessió parlamentària un dels principis bàsics de les polítiques sanitàries que vol impulsar al capdavant del Departament de Salut: la necessitat d’abordar la desigualtat a Catalunya i de construir un Estat del benestar de primera divisió com a la millor política de salut que pot fer un país.
 
Comín ha explicat que tots els indicadors demostren que hi ha una correlació ‘directa’ entre desigualtat en distribució de renda i riquesa i estat de salut. ‘La política fiscal, la d’educació, també ho són de salut, perquè la fem entre tots. Però el Departament de Salut dóna una atenció prioritària al factor de la desigualtat’, ha subratllat. Per això, el titular de Salut ha recordat un dels projectes que ja s’ha començat a treballar: tenir en compte la situació socioeconòmica de la població per assignar recursos a l’atenció primària, especialment en professionals.
 
En aquest sentit, Comín ha destacat que les necessitats de les 375 Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de Catalunya no depenen només de la seva població, sinó també de la seva situació socioeconòmica, tal i com ja va anunciar el conseller la setmana passada en una visita al barri de La Mina de Sant Adrià de Besòs. Per això, s’ha encarregat a l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) un estudi de les necessitats en salut de les ABS per tal de distribuir els recursos en primària sota el principi ‘equitatiu i just de ‘a mateixes necessitats en salut, mateix nombre de professionals’. Aquest estudi, que estarà enllestit abans de l’estiu, considerarà altres criteris nous com l’índex d’atur o el nivell d’estudi de la població.
 
Millorar el transport sanitari
D’altra banda, i responent a una pregunta parlamentària sobre el nou transport sanitari de Catalunya, el conseller ha reconegut que aquest model està generant incidències i que, per això, ja s’actua i s’actuarà per tal de solucionar-les. Primer, garantint que s’obriran expedients i que, si es detecten irregularitats injustificables, s’actuarà amb ‘contundència’. En segon lloc, esperar algunes setmanes més per esbrinar si les incidències –especialment detectades en transport sanitari no urgent- són derivades del procés d’implantació del model o si són del propi model, ja que hi ha zones de Catalunya on encara no fa 3 mesos que està implantat i no es poden treure conclusions de forma precipitada per saber-ne les millores a fer. Per últim, des de la direcció del Servei Català de la Salut ja s’ha encarregat una metodologia i anàlisi de la implantació del model, que s’enllestirà el proper trimestre per tal de fer les reformes i modificacions que es considerin necessàries.
 
Amb tot, Comín ha recordat que aquest nou model s’inspira en el desenvolupat des dels anys 80 a Barcelona, on el sector ha reconegut que ha obtingut resultats positius. ‘És el model de països com Dinamarca o Suècia i prioritza l’estabilització del malalt allà on es troba abans de procedir al seu trasllat’, ha indicat.

Comín: ‘La millor política de salut és la construcció d'un Estat del benestar de primera divisió’
Comín: ‘La millor política de salut és la construcció d'un Estat del benestar de primera divisió’

© 2017 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web