spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dimecres, 23 de març de 2016

El Govern inicia el camí per garantir la universalitat de la sanitat a Catalunya

L'executiu engega la tramitació de la llei d'accés universal a l'assistència sanitària

Gràcies a la futura llei, tots els residents a Catalunya tindran accés a la sanitat pública amb independència de la seva situació administrativa


El Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei d’accés universal a l’assistència sanitària a càrrec del Servei Català de la Salut (CatSalut). Aquest és el primer pas per blindar definitivament la universalització de l’assistència sanitària de cobertura pública i per eliminar les desigualtats entre els residents a Catalunya, independentment de la seva situació administrativa. L’aprovació de la Llei suposarà, segons va destacar el conseller de Salut, Toni Comín, 'l'accés immediat a tota la cartera de serveis de la sanitat pública'.

'No posar en risc la salut de ningú és un deure moral, polític i jurídic i per això tirem endavant aquesta llei', va assegurar el titular de Salut durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern. Un deure ineludible i una obligació derivada de les normes internacionals -com ara la Declaració Universal de Drets Humans-, que tenen un valor jeràrquic superior al qual s’han d’ajustar les normes internes que regulen els drets de les persones. D’acord amb això, aquesta futura llei estableix solemnement que totes les persones residents a Catalunya tenen dret a l'assistència sanitària pública a càrrec del CatSalut, restablint en el nostre territori la universalització de l’assistència sanitària.

Comín ha recordat que el Govern ja va aprovar una instrucció que garantia l’accés universal a la sanitat dels residents a Catalunya per contrarestar el decret estatal aprovat el 2012, que deixava fora de la cobertura sanitària les persones 'sense papers', ja que vinculava el dret a assistència a la condició d’assegurat a l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS). Però aquesta instrucció, que ha permès donar assistència sanitària a 65.000 persones que en quedaven excloses pel decret espanyol, ha estat recorreguda per l’Estat, un recurs que el TSJC va admetre a tràmit el passat 3 de març.

Davant això, el Govern ha decidit tirar endavant un Avantprojecte de llei que reconeix el dret de tots els residents a Catalunya a l’assistència sanitària de cobertura pública en condicions d’igualtat efectiva i que, en el que suposa una diferència fonamental respecte al que s’exigia en instruccions dictades anteriorment pel CatSalut, s’eleva fins assolir el màxim rang possible –el de Llei-.

La futura normativa elimina la necessitat de carència temporal en l’empadronament que s’exigia en instruccions anteriors. D’aquesta manera, ja no caldrà haver d’acreditar un empadronament de tres mesos per accedir a la cartera bàsica de serveis que inclou, entre d’altres, l’atenció primària i l’especialitzada.

El Govern dóna compliment així a un dels mandats de l’annex de la declaració d’inici aprovada pel Parlament a començament de la legislatura. 'Aquesta moció ens concerneix i ens vincula, i l’aprovació de la memòria de la llei és el primer pas per complir un dels mandats de la declaració d’inici', va remarcar Comín.

Per què és necessària la llei?
A banda dels perjudicis que pot provocar en la Salut la manca d’atenció sanitària, deixar una part de la població sense control mèdic comporta un risc per a la salut pública de tota la societat i un augment de la vulnerabilitat dels col·lectius en risc d’exclusió social.

Amb tot, l’Avantprojecte ha tingut en compte les exigències organitzatives respecte al correcte accés a l’atenció i la gestió de les urgències mèdiques i la seva autenticitat; la necessitat de facilitar l’accés a l’atenció mitjançant el dispositiu assistencial adequat, i les necessitats d’atenció als col·lectius més vulnerables i l’assistència en casos greus.

L’Estatut d’autonomia de Catalunya estableix que totes les persones tenen dret a accedir en condicions d'igualtat i gratuïtat als serveis sanitaris de responsabilitat pública. A més, des de l’aprovació al 1985 de la Llei general de sanitat, es va produir un avanç en la universalització de l’assistència sanitària de cobertura pública que ha fet que gairebé la totalitat de la població tingui garantit l’accés a aquests serveis sanitaris.

Gràcies a la futura llei, tots els residents a Catalunya tindran accés a la sanitat pública amb independència de la seva situació administrativa
Gràcies a la futura llei, tots els residents a Catalunya tindran accés a la sanitat pública amb independència de la seva situació administrativa

© 2017 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web