spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dimecres, 4 de març de 2009

El Parlament aprova la llei de millora de les urbanitzacions amb dèficits construïdes durant el franquisme

El Ple del Parlament ha aprovat la Llei de regulació i millora d'urbanitzacions amb dèficits urbanístics, que té com a objectiu ordenar la situació de les urbanitzacions aïllades amb més mancances i dotar-les d'infraestructures i serveis bàsics. Es tracta d'urbanitzacions, unes 2.000 amb capacitat per a més de 600.000 persones, que es van fer durant el franquisme sense planificació urbanística, que han passat de segona a primera residència i que tenen mancances en els serveis bàsics. La llei estableix recursos per ajudar als ajuntaments, ja sigui a través d'un fons econòmic o d'una línia de préstecs, i préstecs als parcel·listes.

El portaveu d’Esquerra al Parlament en matèria de món local, Pere Bosch, ha lamentat que ‘hagin estat necessaris trenta anys per tal d’afrontar de forma decidida aquesta problemàtica’. Bosch ha recordat que durant el tràmit de compareixences de la llei, les diferents entitats que han participat en el debat parlamentari van coincidir en tres missatges principals, els quals han estat inclosos a la llei mitjançant esmenes impulsades pel Grup Parlamentari d’Esquerra.

El primer d’ells, com ha recordat Bosch, és el d’incorporar ‘criteris de sostenibilitat no només en els programes d’adequació sinó fins i tot en aquells serveis urbanístics bàsics’. És a dir, que ‘no es pot urbanitzar de la mateixa forma una urbanització que està en un espai que té unes condicions molt diferents a un espai cèntric de la població’.

La segona qüestió que es plantejava és que la llei havia de preveure que ‘hi ha ajuntaments que des de fa una pila d’anys han assumit processos de reducció total o parcial d’algunes urbanitzacions i que la llei ha de dotar-los de més instruments per fer aquests processos’, des de la plena autonomia municipal, ‘perquè són els ajuntaments els que assumiran aquest lideratge’.

I en tercer lloc, millorar les ajudes econòmiques basades en crèdits tous, que a través de les esmenes s’ha ampliat a famílies monoparentals, a persones en situació de dependència i a les famílies nombroses. Bosch ha contestat a l’oposició, que demanava el 50% de les ajudes fossin a fons perdut, una proposta que Bosch ha qualificat d’‘inviable des d’un punt de vista econòmic’ i que, a més a més, ‘és un greuge inassumible per part dels ajuntaments’.

Bosch, que s’ha felicitat de l’aprovació d’aquesta llei, ha emplaçat al Conseller de Política Territorial i Obres Públiques a executar aquesta norma ‘amb el màxim de pragmatisme possible’. Finalment, el diputat d’Esquerra ha fet una crida a treballar junts en el desenvolupament d’aquesta llei, ‘perquè es tracta d’un repte important del país, d’un repte en el qual no només ens juguem el futur de molts pobles i ciutats del nostre país, sinó, en definitiva, de la visió global que tenim a hores d’ara’.

Pere Bosch
Pere Bosch

© 2017 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web