spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dijous, 26 de juny de 2014

ERC treballem per la República Catalana, si el poble català així ho decideix, i assumim la república com a forma madura de la democràcia

La diputada d’ERC-Catalunya Sí, Gemma Calvet, ha celebrat la inclusió de l’esmena d’ERC en la moció sobre el Projecte de Llei Orgànica d’abdicació del Rei Joan Carles de Borbó perquè deixa ben clar que ‘en el camí cap a la renovació i maduració de la democràcia cal evolucionar cap a la superació plena del règim franquista, marc en el qual es va gestar la Constitució’.

El punt 2 de la moció amb l’esmena d’ERC queda redactat: ‘El Parlament de Catalunya declara que, com a conseqüència de l’abdicació del rei Juan Carlos I, en base al principi democràtic i al valor del pluralisme polític, s’hauria d’haver convocat un referèndum sobre la possibilitat de la restitució de la República o la continuïtat de la monarquia, donat que les circumstàncies polítiques que van produir-se en el moment de la promulgació de la Constitució Espanyola el 1978 estaven totalment condicionades per la necessitat de superar la dictadura franquista’.

Calvet ha assegurat que l’agenda política espanyola ens queda cada cop més lluny i la sentència del TC va deixar tots les ponts de diàleg trencats. En l’actual context del procés democràtic català cap la consulta del 9N ha celebrat que s’hagi presentat aquesta moció com una oportunitat de debatre sobre el procés recent i complex de la transició espanyola. Ha explicat que el repte d’incorporar la democràcia a l’Estat espanyol, arravatada a la República per les armes, va comptar amb l’esforç lloable dels constituents en un context de règim dictatorial del franquisme i amb militars fent arribar a mans dels redactors de la constitució un sobre tancat amb l’article 2 per blindar la integritat territorial de l’Estat.

Gemma Calvet ha recordat que ‘la posició d’ERC, com a partit republicà, el més antic de la cambra, i el darrer a ser legalitzat, va ser un clar No a una Carta magna que incloïa la monarquia com a referent de l’Estat’.

Calvet ha explicat que ‘a ERC treballem per la República Catalana, si el poble català així ho decideix, i assumim la república com a forma madura de la democràcia’. Centrats en el procés català, nítidament democràtic, ha volgut recordar també les aportacions dels redactors de la Constitució fetes a la Comissió pel Dret a Decidir del Parlament on quedava clar que partint d’un pacte polític la Constitució permetria l’exercici del Dret a Decidir en base a la participació ciutadana i la pluralitat política.

La diputada d’ERC-Catalunya Sí ha assegurat que la democràcia encara ha de créixer en el camí de la recuperació de la sobirania popular i molta gent es pregunta com en una Europa de democràcies modernes pot subsistir encara la figura residual de la monarquia.

Gemma Calvet
Gemma Calvet

VÍDEOS

26.6.2014
Calvet: 'Treballem per la República Catalana, si el poble català així ho decideix'
VEURE
© 2017 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web