spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dijous, 20 d'abril de 2017

Esquerra Republicana demana sancions als infractors i 'més ètica' per acabar amb la xacra de la morositat

Esquerra Republicana defensa ‘una legislació estricta i un compromís ètic’ que acabi definitivament amb la xacra de la morositat de les grans empreses respecte als petits proveïdors, que afecta sobretot el sector de les petites i mitjanes empreses. Les diputades Teresa Jordà i Ester Capella han participat aquest dijous a la 4a Cimera Político Empresarial sobre aquesta problemàtica que s’ha fet a Madrid, convocada per la Plataforma Multisectorial contra la Morositat.

En dues taules de debat diferents, tant Jordà com Capella han denunciat que l’Estat espanyol està a la cua d’Europa a l’hora de resoldre el problema de la morositat, que perjudica greument un sector tan arrelat a l’economia de l’Estat i principalment a Catalunya com és el de les pimes.

Jordà ha aprofitat la seva intervenció per avançar les esmenes que Esquerra presentarà a la Llei de contractes del sector públic: ‘Els grans contractistes poden actuar amb impunitat des del moment que no hi ha un règim sancionador que penalitzi l’incompliment del termini legal de pagament’, ha assenyalat. I això s’agreuja quan es fixen ‘condicions d’abús en els pagaments’, amb què les grans corporacions es poden permetre collar les empreses de les que són els principals clients.

Esquerra Republicana, ha dit Jordà, defensa que el termini de pagament del contractista envers als subcontractats ‘no pot ser més desfavorable que el de 30 dies’ i que aquest hauria de ser d’obligat compliment, i no subjecte a un acord entre les parts per prorrogar-lo. En aquest sentit, la comprovació d’aquests pagaments ‘no ha de ser una facultat de l’òrgan de comprovació sinó una obligació’, ha conclòs Jordà.

Per la seva banda, Ester Capella ha fet èmfasi en el suport que Esquerra Republicana ha donat històricament a les pimes, que s’ha traduït en diverses iniciatives al propi Congrés dels Diputats, i ha denunciat que actualment hi ha grans empreses que paguen els seus petits proveïdors ‘amb 400 dies o més de retard’, una realitat que fa insostenible la pervivència de moltes d’aquestes petites i mitjans empreses ‘i a les que fins ara, i malgrat molts pronunciaments, el govern espanyol no ha tingut cap voluntat de protegir’.

Capella considera que, tot i que no és desitjable, es fa necessari un marc sancionador per a les empreses que incompleixin els períodes de pagament als seus proveïdors. I ha advertit que la falta de legislació dirigida a les pimes i a la seva protecció ‘ha provocat la destrucció massiva d’aquest teixit empresarial i econòmic, cosa que ha acabat redundant en perjudici de la cohesió social i el valor afegit que representen’.

La diputada republicana també ha defensat la creació d’un Observatori de la Morositat, eina que considera ‘imprescindible’ per conèixer amb detall la realitat d’aquesta xacra, ‘a qui afecta i com’.

Capella no ha passat per alt el fet que l’Administració pública ha de ser la primera a donar exemple i ha posat en valor que, en només un any, el govern de la Generalitat hagi reduït a la meitat el termini de pagament als seus proveïdors per situar-lo en 29 dies. Una preocupació que ella mateixa va marcar com a prioritària, ha recordat, en la seva etapa com a gerent de l’Institut de Persones amb Discapacitat, a l’Ajuntament de Barcelona, on es treballava de manera molt directa amb pimes i entitats del tercer sector.
 
 

Teresa Jordà, primera per l'esquerra, a la taula en què ha participat
Teresa Jordà, primera per l'esquerra, a la taula en què ha participat

© 2017 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web