spotify instagram youtube Twitter Facebook
Divendres, 23 de gener de 2015

Esquerra Republicana exigeix al Govern espanyol que concedeixi l’asil polític a l’activista sahrauí Hassana Aalia

Esquerra Republicana de Catalunya exigeix al Govern central que rectifiqui immediatament i que concedeixi l’asil polític a l’activista Sahrauí Hassana Aalia a qui se li acaba de denegar. En aquesta línia ERC ha emprès iniciatives a nivell del Parlament català, Corts espanyoles i Parlament europeu per denunciar la política irresponsable del Govern espanyol en el cas del Sàhara Occidental i la complicitat en la vulneració dels drets fonamentals. Des d’ERC es constata que si l’activista Hassana Aalia és obligat a retornar al seu país, no es podrà garantir la seva integritat física i hi haurà una elevada probabilitat que sigui objecte de represàlies i se li vulnerin els drets fonamentals per part de les autoritats d’ocupació marroquí.

És per aquest motiu que des del Parlament de Catalunya, a través de l’Intergrup per la Pau i Llibertat al Sàhara, coordinat per la diputada Marta Vilalta, i conjuntament amb el moviment solidari català, s’ha enviat una carta al ministre Margallo perquè rectifiqui de forma immediata. Així mateix, des del Parlament Europeu, l’eurodiputat Josep Maria Terricabras ha registrat una pregunta demanant a l’Alta Representant a l’Estat espanyol que es reconsideri la petició d’asil polític a Hassana Aalia, i des de les Corts espanyoles s’estan fent les gestions oportunes en la mateixa línia.

Des d’Esquerra Republicana es reitera el compromís amb la Pau i la Llibertat amb el Sàhara Occidental, amb la defensa dels drets humans i es referma l’exigència a l’estat espanyol perquè actuï en coherència amb la responsabilitat que té com a actor principal en el conflicte del Sàhara Occidental, per trobar de forma imminent una solució justa, duradora i d’acord amb la legalitat internacional que passa per la celebració del referèndum d’autodeterminació.El cas de Hassana Aalia


Hassana Aalia, qui fa poques setmanes va participar en una de les sessions de l’Integrup per la Pau i la Llibertat del Sàhara al Parlament de Catalunya, va ser condemnat el febrer de 2013 per un tribunal militar marroquí a cadena perpètua després d’un judici celebrat en absència seva, i per tant en rebel·lia, pels enfrontaments produïts el novembre de 2010 en el desmantellament del campament de la llibertat de Gdem Izik. Pels mateixos fets ja havia estat detingut, jutjat i posat en llibertat, a principis del 2011. El mateix any 2011 va obtenir sense problemes el visat per viatjar a l’estat espanyol per estudiar i aprendre castellà, i des de llavors que viu al País Basc amb una família.

Juristes internacionals de reconegut prestigi afirmen que el judici pels fets de Gdeim Izik s’hauria d’haver declarat nul de ple dret, ja que aquest no reunia les garanties recollides en el dret internacional: no hi havia testimonis fidedignes, ni proves, i per tant, es va incomplir el Conveni de Ginebra.

En aquests últims dies, Hassana Aalia ha demanat asil polític a l’estat espanyol i li ha estat rebutjat amb data 19 de gener de 2015, i se li han donat 15 dies per abandonar el país.

L’activista sahrauí Hassana Aalia
L’activista sahrauí Hassana Aalia

© 2017 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web