spotify instagram youtube Twitter Facebook
Divendres, 5 de maig de 2017

Esquerra Republicana presenta més de 700 esmenes parcials al projecte de llei de pressupostos generals de l’Estat

Els republicans recullen arreu del territori demandes per valor de 7.649 milions, dels quals 4.402 corresponen a infraestructures
 
 
El grup d’Esquerra Republicana al Congrés de Diputats ha registrat aquest matí més de 700 esmenes parcials al projecte de llei de pressupostos generals de l’Estat, que aquest dijous van superar el primer tràmit després que es rebutgessin les set esmenes a la totalitat, entre les quals també una d’Esquerra.

El portaveu republicà al Congrés, Joan Tardà, justifica el rebuig frontal d’Esquerra als pressupostos “perquè confirmen les retallades socials i es posen, com no pot ser d’altra manera amb un govern del PP, al servei de l’oligarquia”. Davant d’això, només en polítiques socials Esquerra ja proposa 1.000 milions més. Pel que fa a l’àmbit d’infraestructures, que centren la major part de les 497 esmenes recollides arreu del territori, l’import arriba fins als 7.649 milions d’euros.
  
En l’àmbit de les polítiques socials, Esquerra Republicana demana un increment de 1.000 milions d’euros a través de la implantació de diferents programes i plans d’acció per a col·lectius vulnerables, des de l’atenció a la gent gran, famílies amb necessitats especials, polítiques per a persones discapacitades o la necessària atesa a la immigració i la nova realitat dels refugiats . Diners, tots ells, que Esquerra reclama que es retallin de la despesa militar.
  
Pel que fa a les demandes territorials, i recollint les peticions que han canalitzat les diferents organitzacions sectorials del partit, Esquerra Republicana ha presentat un paquet de 497 esmenes per un valor total de 7.649 milions d’euros, distribuïdes entre els 9 àmbits territorials del Principat i el País Valencià i les Illes Balears. Aquests dos últims territoris aporten prop d'un centenar d'esmenes dins d'aquest còmput.
 
El gruix de les inversions demanades fan referència a infraestructures, que pugen en total a 4.402 milions. La part principal fa referència a la xarxa ferroviària i actuacions en carreteres, com per exemple la demanda de 197 milions d’euros per al conjunt de Rodalies, els 140 milions per al desdoblament del tram Vandellòs-Tarragona i els 139,7 milions per al desdoblament de la línia de Vic.
 
Pel que fa a la xarxa viària, entre les esmenes presentades hi ha l’alliberament del peatge de l’AP2 entre Soses i Montblanc (71 milions), el desdoblament definitiu de la N-II des de Girona fins a la frontera francesa, la connexió entre AP2 i AP7 o intervencions per a la millora integral de la N-260 i la N-340, entre d’altres.
 
A banda dels àmbits d’Infraestructures i Polítiques Socials, les esmenes territorials també fan referència a Medi Ambient, Educació, Cultura i Esports, des de programes de suport a activitats fins a inversions en nous equipaments o, en el cas de béns patrimonials, ajuts per a projectes d’adquisició o rehabilitació.
 
"Hem de combatre uns pressupostos repressius"

En matèria econòmica, les esmenes d’Esquerra tenen com a objectiu “revertir i pal·liar les polítiques repressives que impliquen aquests pressupostos”, en paraules del diputat Joan Capdevila, portaveu d’Esquerra a la comissió de Pressupostos, que serà a partir d’ara l’encarregada d’estudiar, debatre i votar les esmenes presentades.
 
Es reclama, per exemple revaloritzar les pensions per incrementar-les, almenys, al mateix nivell que l’IPC, un impuls clar a les polítiques de treball “i revertir les mesures en contra de l’economia productiva”, diu Capdevila, de manera especial en relació a les petites i mitjanes empreses.
 
Les esmenes també recullen la reclamació del deute històric de la disposició addicional 3a de l’Estatut i la descentralització del tram del 0,7% de l’IRPF.
 
Tal com ja havia avançat, el grup d’Esquerra Republicana també recupera per a les esmenes als pressupostos algunes iniciatives que ja havia presentat com a proposicions no de llei i que el Congrés ha aprovat, "com la reducció de l’anomenat IVA rosa al 4% i l’IVA veterinari al 10%", recorda Capdevila. També es reclama incorporar l’IVA reduït per al cinema, dins la rebaixa per a alguns sectors avançada pel govern espanyol, i es rebutja la que també s’ha aplicat als toros.
 
El món local també constitueix un dels elements centrals de les esmenes d’Esquerra, que reclama lliure disposició per part dels ens locals del romanent de tresoreria que puguin generar. Ara mateix està subjecte a les exigències de l’Estat. 

Joan Tardà, aquest dijous fent declaracions al Congrés de Diputats
Joan Tardà, aquest dijous fent declaracions al Congrés de Diputats

© 2017 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web