spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dimecres, 17 de juny de 2015

Junqueras: 'El sistema de Salut és un bon model però està greument tensionat i s’ha de millorar. És el nostre repte'

Oriol Junqueras ha defensat al ple monogràfic de Salut el sistema sanitari català, un sistema de qualitat que és referent en molts àmbits, a la vegada que ha reconegut la necessitat de buscar acords per poder oferir el millor sistema de Salut als ciutadans. 'Ni el sistema de Salut és un fracàs ni és veritat que no sigui perfectible: el model és bo però està greument tensionat i s’ha de millorar. És el nostre repte', ha declarat Junqueras al plenari.

'El model català garanteix una sanitat pública universal, equitativa i de qualitat per a tots els ciutadans de Catalunya, i afortunadament és un sistema plural', ha defensat Junqueras, recordant que la provisió mixta del sistema sanitari català reflecteix com la societat catalana ha afrontat històricament el repte d’oferir una cobertura mèdica de qualitat i com s’ha enriquit fent confluir diversos models de gestió.

Junqueras, però, ha assenyalat les tensions que pateix el sistema: 'Avui hi ha menys diners destinats a Salut que fa cinc anys: si al 2010 el pressupost era de 9.6 00 milions d’euros, al 2015 és de 8.300. I els recursos que falten representen el mateix que el pressupost del Clínic, l’Hospital del Mar, l’Hospital de Sant Pau, el Parc Taulí, i tot el sistema d’emergències mèdiques sumats', ha denunciat.

Junqueras ha recordat, amb tot, que el pressupost de la Generalitat del 2015 ha destinat a Salut més percentatge que mai. 'El 40% dels pressupostos es dediquen a Salut i fins el 71% en partides socials', ha recordat, subratllant que tot i que Catalunya tingui la pressió fiscal més alta i sigui on més recursos es destinen a Salut, el pressupost ha perdut 1.500 milions d’euros per l’escanyament fiscal que pateix Catalunya.

A més de constatar la necessària millor del finançament, Junqueras s'ha mostrat partidari d'afrontar debats clau com el de la governança, la relació entre públic i privat, i les incompatibilitats en el sistema.

Oriol Junqueras al ple monogràfic sobre Salut
Oriol Junqueras al ple monogràfic sobre Salut

© 2017 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web