spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dimarts, 27 de maig de 2008

La Conferència del Sàhara demana la intervenció immediata del Govern espanyol

El Front Polisari ha organitzat a Tifariti, una zona desèrtica dins els territoris alliberats del Sàhara Occidental, els actes commemoratius del 35è aniversari de la creació del Front Polisari. El Front lluita per aconseguir el reconeixement de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) davant l’ocupació forçosa del Marroc, que actualment exerceix una forta repressió contra la disidència.

Després de la guerra contra el Marroc, la major part dels sahrauís viu a l’altre costat del mur de 2.700 quilòmetres que aïlla la part de territori on es concentra la riquesa, amb el problema afegit de milers de mines antipersona que continuen actives.

El diputat Miquel Carrillo, representant d’Esquerra a l’Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara del Parlament de Catalunya s’ha desplaçat a Tifariti responent a la invitació del Front Polisari, juntament amb la diputada de CiU Meritxell Ruiz i en el marc de la delegació catalana d’entitats i ajuntaments.

Pel que ha pogut comprovar de primera mà, Miquel Carrillo ha assegurat a la seva tornada que ‘els sahrauís estan a punt d’entrar en un punt d’inflexió perquè es plantegen com opció el retorn a la lluita armada i cal donar solucions polítiques urgents des de la comunitat internacional abans que s’activi el conflicte’. En aquest sentit, Carrillo ha afirmat que ‘la conferència política celebrada al Sàhara ha demanat la intervenció immediata del govern espanyol’ com a antiga potència colonial que va abandonar el Sàhara el 1975.

‘El moment polític és especialment tens, després que els sahrauís no veuen que es faci efectiva la celebració del referèndum d’autodeterminació encarregat per l’ONU fa 17 anys’, afirma Carrillo. A l’any 1991 es va pactar un alto el foc entre el Polisari i el Marroc amb la condició que es celebraria un referèndum per a l’autodeterminació del Sàhara sota els auspicis de la MINURSO (Missió de Nacions Unides per al Referèndum del Sàhara Occidental), que des de llavors es troba desplegada sobre el terreny.

Un cop l’any, delegacions d’arreu del món es troben al Sàhara alliberat i visiten també els camps de refugiats a l’entorn de Tindouf (Algèria) on hi viuen uns 180.000 sahrauís desplaçats forçosament des del 1975. L’objectiu d’aquesta trobada anual és fer evident la situació d’estancament polític i de privacions materials que pateix el poble sahrauí i renovar la voluntat d’esdevenir un estat propi com demanen les diverses resolucions aprovades per l’ONU.

Sahrauís
Sahrauís

© 2017 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web