spotify instagram youtube Twitter Facebook
Dijous, 10 de juliol de 2014

Un país que renuncia al seu jovent, renuncia al seu futur

La diputada del Grup Parlamentari d’ERC, representant de les JERC, Marta Vilalta, ha preguntat avui al Govern sobre les mesures que està implementant per combatre l’exili juvenil, ‘una de les principal xacres que pateix la nostra societat i el jovent en primera persona’. Vilalta ha recordat al Conseller Puig que fa un any el Parlament va celebrar el ple monogràfic sobre la situació de la joventut d’on van sortir 76 propostes i més de 300 mesures per ajudar al jovent, i que una de les prioritats per Esquerra i per les JERC era fer èmfasi a combatre l’exili juvenil.

Tal i com ha recordat la diputada, de l’any 2009 al 2013 ha augmentat un 47% el nombre de joves emigrants, i actualment més de 50.000 joves d’entre 16 i 34 anys viuen fora del nostre país, cosa que suposa ‘una gran pèrdua de talent per Catalunya i és la conseqüència d’un fracàs col·lectiu’. Perquè tal i com ha afegit, ‘anar a adquirir experiència a l’estranger o aprendre idiomes és molt positiu sempre que sigui una opció que tria un mateix; però no quan és una obligació perquè el propi país no dóna oportunitats ni alternatives’.

Les mesures per fer front a l’exili juvenil presentades pel grup parlamentari d’Esquerra Republicana a instància de les JERC al monogràfic sobre joventut establien un pla d’acompanyament i d’informació prèvia a les persones interessades a marxar a l’estranger, la connexió i acompanyament amb tots els que se’n van mentre estan a l’estranger i un pla de suport al retorn per facilitar que el talent retorni, com més aviat millor. I tot això, centralitzat a través d’una plataforma virtual com a punt de serveis i contacte, i de forma coordinada amb els Punts Joves, amb el SOC, amb les delegacions i oficines de la Generalitat a l’estranger i els casals catalans.

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, en la seva resposta ha anunciat que a final del mes de setembre s’activarà aquesta plataforma virtual que donarà servei al jovent que ha de marxar i publicarà ofertes perquè puguin retornar.

En la seva rèplica, la diputada Vilalta ha remarcat que ‘es necessiten polítiques valentes i ambicioses, i sobretot la voluntat ferma de combatre aquesta xacra’, perquè centenars de joves que no troben ara per ara alternatives estan esperant, i ha reblat: ‘Un país que renuncia al seu jovent és un país que renuncia al seu futur. I no ho podem permetre’.

Marta Vilalta
Marta Vilalta

© 2017 Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web