Anàlisi de les conseqüències del 155

Les conseqüències de l’article imposat per l’Estat s’allargaran molt temps si no s'actua de seguida per aturar-ho per la seva profunditat i per la seva gran afectació en tots els sectors de govern. Justament per aquest motiu sectors de la majoria republicana reclamen formar govern amb urgència per recuperar les institucions i fer-lo fora.

Cessaments, empresonaments, dissolucions d’organismes, paralització de subvencions i d’iniciatives per ajudar a la gent, la imposició del castellà o l’intent de carregar-se els mitjans públics catalans. L’article 155 és una de les catàstrofes més importants que patirà Catalunya en molts anys, ja que les conseqüències que està provocant aquest article poden durar molt temps si no s'actua de seguida, malgrat que encara no s’estiguin notant en molts àmbits. L’extensió i la profunditat d’aquest article fan que afecti a gairebé tots els racons de la Generalitat i facin difícil preveure l’abast final.

El primer impacte va ser el cessament de tot el Govern català i els principals càrrecs de confiança, la dissolució del Parlament i la convocatòria d’eleccions pel 21 de desembre. A partir d’aquí, aprofitant aquest article, el govern espanyol ha anat aturant l’obra de govern iniciada, imposant les seves decisions i fent política des de la Generalitat.

Es carreguen la sobirania del poble català, aturen inversions destinades a ajudar a les persones més necessitades, posen en perill la bona salut de l’economia catalana i poden acabar fent trontollar entitats o associacions per la manca de liquiditat i el retard en el pagament de subvencions.

Algunes xifres que poden permetre entendre l’abast de l’article 155:
Persones empresonades 10 (dues de les quals encara hi són: Joaquim Forn i Oriol Junqueras des del 2 de novembre)*
Membres del Govern a l’exili 5
Persones detingudes 10
Persones cessades 251
Organismes suprimits o dissolts 24
Organismes intervinguts 16
Iniciatives normatives decaigudes 108
Nomenament de càrrecs pel Gobierno 8
Afectacions en la contractació 92
Activitats cancel·lades o suspeses 12
Línies subvencions aturades 9
Pèrdua d’oportunitats econòmiques 7


*A més dels responsables polítics de les institucions públiques, també són a la presó des del 16 d'octubre els presidents de l’Assemblea Nacional de Catalunya, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Organismes suprimits o dissolts
Una de les primeres conseqüències de l’article 155 va ser la dissolució immediata del Parlament de Catalunya, recuperat formalment el 17 de gener de 2018.

També s’ha dissolt el DIPLOCAT (el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya) i s’han tancat totes les delegacions del Govern a l’exterior. Unes delegacions que tenien un impacte econòmic positiu molt rellevant per a l’economia catalana, que afectava directament les exportacions i la inversió estrangera. De fet, amb dades de finals de 2017, gràcies a la feina de les delegacions del Govern, s’ha aconseguit el millor registre d'inversió estrangera de la història: 5.131 M€, amb les exportacions en màxims històrics: 52.677 M€ acumulat de l’any de gener a setembre de 2017 i amb rècord de turistes estrangers, amb més de 18 milions de turistes el 2016.

També s’han suprimit l’Oficina del president i el vicepresident de la Generalitat, el Consell Assessor per la Transició Nacional, la Comissió especial sobre la violació de drets fonamentals a Catalunya, la Secretaria per al Desenvolupament de l’Autogovern o l’Oficina per a la millora de les institucions d’autogovern.

S’atura la iniciativa del Govern i el Parlament
L’article 155 ha bloquejat, a més, l’impuls de la iniciativa política del Govern i, per tant, no es poden tirar endavant totes aquelles iniciatives que estaven previstes però encara no s’havien pogut desenvolupar. En aquest sentit, el 155 ha bloquejat el desplegament d’una de les lleis més importants aprovada aquesta legislatura, com és la Renda Garantida de Ciutadania. En concret, no es poden desenvolupar les polítiques d’inclusió social i integració laboral vinculades a la Renda Garantida. No deixen fer el reglament per impulsar-les.

Aquesta manca d’iniciativa de govern provoca que l’executiu català vegi aturades totes aquelles iniciatives que servien per ajudar els ciutadans, com per exemple, no es pot continuar el Pla estratègic per revertir les retallades en salut i per reduir les llistes d’espera. Aquest pla estava elaborat per a 2017, però ha quedat estroncat i no es pot posar en marxa el nou, de manera que no es pot seguir treballant en aquest àmbit.

Algunes iniciatives ja iniciades, estroncades
També s’aturen alguns projectes i iniciatives que ja estaven molt avançades o, fins i tot, en funcionament. És el cas del Pla d’actuacions en fosses de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista per a l’any 2017, que incloïa accions en fosses a l’Alt Pirineu i l’Aran, al Camp de Tarragona, a la Catalunya Central, a Girona, a Lleida i a les Terres de l’Ebre. En aquest mateix línia, se suspenen els pagaments de les indemnitzacions als expresos polítics de la Guerra Civil i el Franquisme.

Una altra de les iniciatives aturades, amb una afectació directa per a la seguretat dels ciutadans, és la paralització de la convocatòria de més de 500 places per al cos de Mossos d’Esquadra i la paralització en la tramitació del Projecte de decret pel qual s’aprova el Reglament d’armes del Cos d’Agents Rurals, fet que posa en risc la seva seguretat. L’article 155 també ha aturat alguns projectes d’investigació.

Evidentment, també queden aturades totes les iniciatives vigents i no finalitzades en la XI Legislatura, com ara el projecte de llei de creació de l’Agència Catalana de Medicaments i Productes Sanitaris, el projecte de llei de creació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el projecte de llei del procediment de votació electrònica per als catalans i catalanes residents a l’estranger, el projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació. I també algunes proposicions de llei com la de l’audiovisual, la proposició de llei de supressió del Consell Comarcal del Barcelonès, la proposició de llei de mesures urgents per a incentivar el lloguer d’habitatges socials i assequibles o la proposició de llei de mesures urgents per a millorar la qualitat en la prestació de serveis relatius a l’autonomia personal i a l’atenció a les persones en situació de dependència.

Indefensió amb Sixena
El govern espanyol ha aprofitat que havia usurpat la Generalitat per obligar a retirar un recurs per l’ús de la força en el trasllat de les obres de Sixena i traslladar les obres a l’Aragó.

La imposició del castellà
Una altra de les obsessions del govern espanyol ha estat l’idioma. A partir del 155, han obligat a elaborar directament en castellà o a traduir els documents interns dels expedients d’Acords que ha d’aprovar el Consejo de Ministros substituint al Govern o també els documents interns adreçats a les persones que substitueixen al Govern des de Madrid. Unes traduccions, a més, que generen un cost per a la Generalitat.

I, probablement, una de les accions més preocupants és la imposició d’una casella als formularis d’inscripció a les escoles per l’any vinent amb el castellà perquè es pugui triar en quin idioma es fan les classes, carregant-se de facto el model educatiu d’èxit català de la immersió lingüística.

Els mitjans públics en el punt de mira
El govern espanyol reclama l’IVA dels diners públics destinats a la CCMA i a diverses entitats culturals aquests darrers anys, fet que pot suposar un cop gairebé definitiu a Televisió de Catalunya, com a mínim per seguir oferint la programació i els estàndards actuals que l’han portat a ser líder d’audiència.

Retards en els pagaments
L’article també ha provocat nombrosos retards en el pagament de diverses ajudes i subvencions amb el conseqüent perjudici per entitats i associacions.

Usurpació dels instruments de difusió
El govern espanyol tanca el web de l’executiu govern.cat i, a més, es deixa de publicar en el DOGC les disposicions, actes, acords i resolucions adoptades pel Consell de Ministres en substitució del Govern de la Generalitat de Catalunya i pels altres òrgans habilitats.

També s’arriba a veure el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, fent rodes de premsa amb el logotip de la Generalitat evidenciant l’usurpació de les institucions.