El país reflectit en una llista electoral

Esquerra Republicana confecciona un cop més la seva candidatura obrint-la a persones procedents d’altres espais ideològics, d’altres partits i fent-la tant semblant com és possible a la societat que vol representar

Esquerra Republicana ho ha tornat a fer. Els republicans han tornat a obrir de bat a bat les seves llistes per poder incorporar talent procedent d’altres partits, de diferents espais ideològics o directament de la societat civil. Una pràctica habitual en els darrers anys i que ha permès que Esquerra es converteixi en una “casa comuna”. “Som un poble de pobles i som un partit de partits”, afirmava Oriol Junqueras a la Festa de la República de només fa un any. I és que aquesta és una de les idees clau per entendre la nova Esquerra Republicana que ha construït des que va arribar al capdavant del partit el 2011. Una organització oberta, que és un espai comú per gent procedent de diferents espais ideològics, orígens i trajectòries diverses, però amb un objectiu comú: la construcció d’una república per fer un país més just, més lliure i més net.

La candidatura per al 21D també s’ha elaborat amb aquesta idea d’obertura, seguint les tesis de Junqueras, malgrat que aquesta vegada, malauradament, no l’ha pogut fer ell directament perquè és a la presó amb gran part del Govern de Catalunya. Però l’objectiu s’ha mantingut: fer una llista que se sembli tan com sigui possible al país que vol representar. Per tant, partint d’unes eleccions il·legítimes, les del 21-D, i d’una situació anòmala, on quatre dels candidats republicans estan a la presó i dos a l’exili, aquests són els eixos que defineixen la llista republicana i que va desgranar la secretària general Marta Rovira durant la presentació de la candidatura.

Preparada
Aposta per combinar el talent especialitzat i fitxatges externs amb l’experiència parlamentària actual. Per aquest motiu, la candidatura compta amb persones procedents d’àmbits concrets com el món de la cultura, l’activisme social o el món de l’esport, on destaquen Ruben Wagensberg, Jenn Díaz, Najat Driouech o Núria Picas. I combinat amb el gruix dels diputats i diputades actuals on hi seguiran sent persones que ja han tingut un paper destacat al grup parlamentari com Carme Forcadell, Roger Torrent, Alba Vergés o Marc Sanglas.

Esquerra Republicana és una organització oberta, que és un espai comú per gent procedent de diferents espais ideològics, orígens i trajectòries diverses, però amb un objectiu comú: la construcció d’una república per fer un país més just, més lliure i més net

Oberta
Esquerra Republicana ha obert de nou les costures del partit al talent arribat de fora, i això fa que pugui assemblar-se més al país que vol representar. Com ho va fer a les eleccions europees de 2014 o a les eleccions al Congrés espanyol el desembre de 2015 i el juny de 2016 en que hi va situar independents al capdavant. En definitiva, la suma de diferents perfils com a independents permet guanyar en fortalesa, i sempre sense deixar de banda el potencial del militant de base o procedent de les joventuts del partit.

Tranversal
Hi ha representada gent de procedències ideològiques diferents i d’orígens socials i geogràfics molt diversos. La llista inclou des de la família socialista amb els companys d’Avancem, MES, Ernest Maragall o José Rodríguez; gent de la tradició democristiana amb els companys de Demòcrates, amb qui Esquerra ja ha pogut treballar aquesta legislatura i persones que vénen del sindicalisme com Dolors Bassa o Chakir El Homrani.

Cremallera
Finalment, Esquerra Republicana és un dels primers partits que ha assumit el compromís de fer llistes cremallera i que les dones tinguin igualtat d'oportunitats per participar en la vida pública i la vida política. És primordial facilitar que el 50% de la societat, és a dir, que les dones siguin referents, que siguin visibles i que estiguin presents en els espais de decisió política. Les dones també han de sentir i fer seva la política. A més de la llista cremallera, dues dels quatre candidats per demarcació són dones.