Qui era Aurora Bertrana?

L’escriptora, d’esperit lliure i compromès, va ser una figura clau de la naixent xarxa feminista esquerrana que s’articula en els primers compassos de la República

L’escriptora Aurora Bertrana i Salazar (1892-1974) és una icona per a totes les dones que viuen amb un esperit lliure i compromès. Bertrana és coneguda per la seva trajectòria literària, en què destaquen els llibres de viatges i les seves memòries, que l’erigeixen com una de les grans escriptores catalanes de tots els temps. És el paradigma de la dona moderna.

La Fundació Josep Irla ha editat l’opuscle biogràfic «Aurora Bertrana. Un esperit lliure i compromès», un document que retrata la figura de Bertrana com a exemple de dona liberal i cosmopolita, progressista i europea. La publicació explica que darrera la faceta d’escriptora, hi ha una Bertrana guiada pels ideals de la llibertat i la justícia social, compromesa amb l’emancipació de les classes populars i, especialment, de les dones treballadores.

L’edició de l’opuscle ha comptat amb l’assessorament històric de Xavier Carmaniu. Amb aquesta publicació, es fa un pas més en la recuperació de la memòria de persones que han abraçat els valors republicans, especialment de les dones, que tot sovint han estat les grans oblidades per la història.

Aquesta biografia va més enllà, i descobreix la Bertrana que es comprometé amb la República, que es veié obligada a marxar a l’exili, que visqué el retorn a la Catalunya sotmesa pel franquisme com una derrota, i que contribuí a la resistència cultural catalana a la dècada de 1960.

L’opuscle parla de les arrels gironines de Bertrana, de la seva joventut dedicada a la música, del seu esperit cosmopolita, de la seva passió pels viatges, el periodisme i la literatura, i de les seves idees feministes que es veuen reflectides en els seus articles.

Bertrana esdevé una peça clau de la naixent xarxa feminista esquerrana que s’articula en els primers compassos de la República

Aurora Bertrana és una figura cabdal per entendre el segle XX
“(…) Bertrana esdevé una peça clau de la naixent xarxa feminista esquerrana que s’articula en els primers compassos de la República, mostrant un compromís polític i social que segurament encara avui és la vessant més desconeguda de l’escriptora gironina”, recull l’opuscle.

A més, el text esmenta que Aurora Bertrana és una de les principals activistes del periodisme femení amb consciència de gènere. També en destaca la seva part més política com a candidata d’Esquerra Republicana a les eleccions del Congrés de Diputats de 1933, i la seva visió de la Guerra Civil amb un esperit periodístic.

Us podeu descarregar la publicació clicant aquí.

Etiquetes