spotify instagram youtube Twitter Facebook
Refugees are welcome to Catalonia


 La guerra, la violència i la pobresa a Síria, l’Afganistan, Líbia i Nigèria ha provocat el desplaçament forçat de milions de persones que cerquen a Europa un espai de seguretat, llibertat i respecte dels drets humans. Al món, hi ha més de 60 milions de persones que s'han vist forçades a fugir de les seves llars, malgrat que el 80 % continuen a l'interior dels seus països. En els darrers mesos, la situació ha estat especialment dramàtica a Síria, d'on han fugit centenar de milers de persones. Aquest èxode ja ha costat milers de vides i, davant d'aquesta catàstrofe humanitària, totes les institucions públiques tenen l'obligació ètica, moral i legal d'atendre, socórrer i acollir les persones refugiades respectant el dret d'asil, com es recull a la Declaració Universal de Drets Humans, la Carta de drets Fonamentals de la UE i la Convenció sobre l'Estatut dels Refugiats. Els països que han ratificat la Convenció, entre els quals l’Estat espanyol, estan obligats a protegir els refugiats que es troben en el seu territori, però no ho estan fent.

La reacció dels estats europeus està sent la paràlisi i la incapacitat per liderar una resposta conjunta i, com a conseqüència, alguns dels fonaments de la UE com la solidaritat i la humanitat s'estan ofegant també al mar Mediterrani. Els estats estan incomplint el compromís d'acollir les 160.000 persones demandants d'asil a què ells mateixos s'havien compromès amb les anomenades «quotes» i, ara, han signat un acord amb Turquia que formalitza les expulsions col·lectives de persones refugiades.

Davant d'aquesta situació, el Govern i la societat catalana han fet un pas endavant i s'han mostrat fermament compromesos a ajudar en aquesta crisi. La Generalitat s'ha ofert a acollir 4.500 refugiats en dos anys a través d'una carta a la UE. I la mesura ha comptat amb l'aprovació d'Europa, que ha instat l'Estat a donar-hi suport. L’Executiu català ha fet el pas davant la inactivitat del Govern espanyol que, per ara, ha acollit 18 persones de les 17.000 que li va assignar la UE. La Generalitat està liderant la resposta a aquesta crisi, conjuntament amb altres administracions, i està destinant recursos públics per habilitar places d'allotjament. Fa pocs dies, a més, el Govern, l’Ajuntament de Barcelona i entitats socials van aprovar un manifest on es rebutgen les deportacions col·lectives i es reclamen vies segures per a les persones refugiades.

Què representaria l'acollida per a Catalunya?
Uns 5.000 refugiats en dos anys representarien un 0,06 % de la població catalana. De fet, la xifra seria inferior que les fluctuacions naturals de persones estrangeres arribades a Catalunya cada any. En aquest sentit, l'any passat van arribar a Catalunya 90.000 persones i l'any anterior, 70.000; això representa una diferència de 20.000 persones, una tendència de fluctuació habitual els darrers 4 anys.

En el cas europeu és exactament el mateix, per a una població de 500 milions de persones, 1 milió de refugiats representaria el 0,2 %. A l'Estat espanyol, 17.000 refugiats serien el 0,04 %. No és un problema demogràfic, sinó de voluntat i de dignitat dels governs i els estats.Notícies relacionades

16 de març 2016
Bassa: 'Fem una crida a accedir als fons europeus d'asil i immigració per gestionar
des de Catalunya l'acollida de les persones refugiades'18 de març 2016
Amorós: 'L'Europa dels retorns massius no és la nostra Europa'


21 de març 2016
Terricabras: ‘L'Estat espanyol només ha acollit 18 refugiats. Per això els resulta
tan escandalós que la Generalitat s'ofereixi a acollir-ne 4.500’

 

 Vídeos relacionats
Parlem de migracions i ciutadania
Debat 1: Construir un nou país

Parlem de migracions i ciutadania
Debat 2: Refugi i polítiques d'acollidaParlem de migracions i ciutadania
Debat 3: Igualtat d'oportunitatsParlem de migracions i ciutadania
Debat 4: Diversitat i prevenció de la islamofòbia© Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web