spotify instagram youtube Twitter Facebook

POLÍTICA MUNICIPAL

Esquerra Nacional Dissabte, 9 de juny de 2007

Esquerra, tercera força municipalista

EDUARD LÓPEZ
Secretari de Política Municipal d'Esquerra
EN80

Els resultats de les eleccions municipals del 27-M han consolidat Esquerra com a tercera força municipalista al Principat, tant en vots absoluts com en nombre de regidors. En aquest sentit, cal retenir dades tan significatives com que Esquerra és present a 603 ajuntaments al llarg dels Països Catalans i que compta amb un total de 1.595 càrrecs electes locals, 311 més que fa quatre anys.

Les 104 majories absolutes assolides i les negociacions polítiques realitzades fins a la constitució formal dels ajuntaments, el 16 de juny passat, han fet possible que Esquerra hagi obtingut un total de 183 alcaldies (25 de les quals de manera compartida), una seixantena més que fa quatre anys. Cal remarcar que CiU i PSC, les dues forces que tenim per davant en aquest àmbit, en tenen 442 i 268 cada una; i que ICV i el PP continuen a una gran distància, amb únicament 24 i 6 alcaldies, respectivament. Si el 2003 Esquerra va presidir els consistoris de cinc capitals de comarca, ara ocupa l’alcaldia en vuit d’elles: la Bisbal d’Empordà, les Borges Blanques, Montblanc, Móra d’Ebre, Puigcerdà, Ripoll, la Seu d’Urgell i Solsona. A més a més, Esquerra té o tindrà l’alcaldia en diversos ajuntaments com Cardedeu, Palafrugell, Manlleu, Caldes de Montbui, Corbera de Llobregat, Deltebre i Torroella de Montgrí.

I, amb tot, és evident que el resultat de les eleccions municipals, amb la pèrdua d’un punt percentual –s’ha passat del 12,78% a l’11,6%– i un retrocés prou significatiu en poblacions importants de la circumscripció de Barcelona i de la Catalunya més urbana, obliguen Esquerra a reflexionar amb vlcaldes i regidors del partit independentista en els darrers anys. Sembla clar, però, que demana també capacitat de parlar clar i de posar damunt la taula, amb coratge i seriositat, les qüestions més rellevants que incideixen en la vida de les persones. I aquest és, amb majúscules, el terreny de la política. I és precisament des de la pràctica política que el projecte de l’esquerra nacional assolirà, sens dubte, nous èxits de cara al futur.

© Esquerra_Avís legal i cookies_Sobre el web