El candidat d'Esquerra Republicana a l'alcaldia de Sant Boi de Llobregat, Jaume Sans.
El candidat d'Esquerra Republicana a l'alcaldia de Sant Boi de Llobregat, Jaume Sans.

Coneix el candidat d’Esquerra Republicana a l’alcaldia de Sant Boi de Llobregat

Nascut el 1973, ha viscut sempre a Sant Boi, d’on és president de la secció local d’Esquerra des del 2018 i regidor a l’Ajuntament des del 2015, Jaume Sans és responsable de dos hotels d’entitats del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

A continuació et detallem 10 curiositats d'ell que potser no sabies.

  1. És el tercer de quatre germans, dues noies i dos nois. Membre d’una família arrelada al territori, d’origen pagès i implicada en política i en les entitats de la ciutat. La consciència nacional i la defensa del territori la viu ja a casa des de ben petit.
  2. Fins els 26 anys va viure en una masia al bell mig del Parc Agrari del Baix Llobregat: “Aquest fet ha marcat enormement la meva biografia en un sentit molt positiu perquè m’ha permès veure de primera mà la fragilitat de l’entorn agrícola i natural i generar una forta estima vers aquest”, explica.
  3. És geògraf de formació: “El fet de criar-me entre camps al mig del Delta del Llobregat i veient tot el que hi passa al seu voltant, em va fer decantar per una ciència que vol englobar-ho tot com és la Geografia”.
  4. La divulgació és una de les vessants destacades del Jaume. Ha col·laborat en mitjans escrits i ràdio, ha participat en congressos i xerrades divulgatives diverses, i, quan pot, fa visites guiades per tal d’explicar el territori: “Penso que cal empoderar a la gent que viu en entorns on sovint no s’ha posat prou en valor el patrimoni que tenim; cal retornar a la societat el coneixement que aquesta ens pot haver donat i és molt gratificant la resposta que reps de les persones quan ho fas”. Té, a més, diversos llibres publicats sobre el patrimoni natural de la comarca.
  5. Va conèixer la seva dona en el marc del Festival de Música Altaveu de Sant Boi: “Vam coincidir en una de les primeres edicions del festival, en un moment on la música en català arrencava amb força”. El festival Altaveu vol aportar novetats musicals a la ciutat i paral·lelament, al Jaume, li va aportar conèixer qui és la seva dona i amb qui té tres fills.
  6. Des de fa més de 20 anys ha estat implicat en el món associatiu de la ciutat. En Jaume va ser el darrer president del Grup d’Acció Cultural l’Oreig, a partir del qual es va crear la delegació del Baix Llobregat d’Òmnium Cultural. Pel que fa a la defensa per preservar el territori, sempre ha estat molt implicat en tots els moviments ciutadans que l’han reivindicat, sent un dels impulsors de la plataforma que es va crear en contra del complex Eurovegas.
  7. S’ha mantingut actiu en la promoció de la llengua i la cultura catalana des de la seva incursió en l’activisme sociocultural: “A través de les entitats on participo hem organitzat la Flama del Canigó i la tradicional revetlla de Sant Joan, o la pujada a Can Cartró”. En Jaume va ser durant 10 anys seguits voluntari per la llengua a Sant Boi a través del Servei Local de Català: “En el nostre entorn trobem gent que vol practicar el català però sovint som les persones catalanoparlants qui no els ho facilitem canviant la llengua quan entaulem una conversa”.
  8. La cuina és una vessant del Jaume que ha anat a més amb els anys i, en la defensa d’una sostenibilitat i d’un comerç de proximitat que considera necessaris pel planeta i per la ciutat, busca mantenir aquesta afició amb productes frescos i propers: “Abans de la pandèmia ja feia alguns plats dels de tota la vida, els que es feien a casa, però el confinament va fer que pogués posar-m’hi més, i, tot i que m’agradaria poder disposar de més temps per cuinar, trobo moments per fer-ho i gaudeixo molt anant als mercats municipals a triar els productes i, per què no, aprofitar per petar la xerrada amb els comerciants”.
  9. Sempre que en té ocasió, gaudeix molt de viatjar i poder conèixer altres llocs en família: “Viatjar suposa un enriquiment personal enorme i, si a més t’hi acompanyen els teus fills, resulta un aprenentatge brutal per tots plegats”. Conèixer altres realitats li permet valorar el que tenim i no tenim en un sentit ampli.
  10. De caràcter aparentment tranquil, li agrada conversar amb les persones sempre que pot. Anar pel carrer amb ell és aturar-se aquí i allà contínuament... per tant, si us el trobeu i teniu pressa, canvieu de vorera! Però si no en teniu, atureu-lo, que segur que hi trobareu una conversa interessant sobre el barri, la ciutat, o d’altres històries d’ahir i d’avui!