Kènia Domènech / Marc Puig
Kènia Domènech / Marc Puig

Coneix a la nova secretària nacional d'Afiliació d'Esquerra Republicana

Feminista, republicana, propera i de consensos, així és la nova secretària d'Afiliació d’Esquerra Republicana, Kènia Domènech i Àlvarez. Nascuda a Parets del Vallès (12 de febrer de 1994), ha desenvolupat gran part de la seva trajectòria política en el món municipalista, on té un fort vincle amb l'associacionisme. Actualment, és regidora de Parets del Vallès i està cursant el grau d'Educació Social a la Universitat Oberta de Catalunya.

Descobreix 10 coses que no sabies de Kènia Domènech:

 1. Va néixer i créixer a Parets del Vallès (Vallés Oriental), però gran part de la seva infantesa la va viure entre el Prepirineu català i la serra del Cadí, d’on sorgeix la seva afició per la muntanya. Considera que endinsar-se a fer rutes i caminades pel Berguedà és la “millor manera” de desconnectar del dia a dia i connectar amb la naturalesa, amb la gent que estima i amb si mateixa.
 2. L'amor pel teatre va sorgir des de ben petita. És tècnica d'interpretació teatral de gest, una modalitat que es basa en l’expressió corporal dels artistes i evita el llenguatge codificat i narratiu de la pantomima. Ha participat en diferents projectes de l'Institut Català de les Dones, contra la violència de gènere, i altres projectes de creació col·lectiva.
 3. Va afiliar-se a les JERC l'any 2011, on més endavant va ser portaveu del Vallès Oriental. Tres anys després, va refundar la secció local d'Esquerra Republicana de Parets amb més joves que estaven compromesos en fer un municipi més republicà.
 4. "La política municipal és la manera més directe de transformar i ser més propers al ciutadà". Domènech és una gran defensora del municipalisme, motivació que l'ha portat a ser regidora a l'Ajuntament de Parets des de 2015. Va ser regidora de Cultura, Feminisme, LGTB i Transversalitats a l'Ajuntament de Parets del Vallès fins al 2021, a causa d’una moció de censura.
 5. Durant els darrers anys ha estat vinculada a diverses plataformes d'àmbit territorial, com el moviment en defensa de Gallecs, que defensa la preservació, la viabilitat biològica i del patrimoni cultural i paisatgístic de l’espai d’interès natural de Gallecs, o l'Assemblea de joves, un projecte autogestionat de Parets del Vallès que organitza diferents activitats, xerrades i la festa major alternativa.
 6. El 2020, després del confinament, va ser escollida com a portaveu del Jovent Republicà, primera dona que ocupa aquest càrrec en la història de l'organització. Tota una responsabilitat que va assumir per convicció feminista, per obrir camí a totes les dones que la precediran i en un moment social i polític molt complicat tant socialment com políticament, encara amb els presos i preses polítiques a la presó.
 7. Un dels moments que recorda amb més emoció com a militant del Jovent Republicà és l'Acampada Jove del 2018. Va ser l'edició més multitudinària i reivindicativa perquè era el primer any que Oriol Junqueras, Marta Rovira, Dolors Bassa, Carme Forcadell i Raül Romeva estaven a la presó i a l’exili; "va ser un moment molt especial a nivell organitzatiu".
 8. La seva implicació en el món de la música va més enllà d’haver sigut directora del festival Acampada Jove. Durant quatre anys va ser punxa discos de nits molt especials de festes majors i concerts. Recorda que va ser una etapa molt divertida i distreta; “veure com el públic passava del no-res a ballar era molt emocionant”.
 9. Força, equilibri, valor i seny, és el lema que l’ha acompanyat tots aquests anys en el món casteller. Va participar en la fundació de la Colla Castellera dels Manyacs de Parets fa 7 anys, en la qual segueix molt vinculada amb les posicions de crossa i tap. "Els castells són una expressió significativa de la cultura catalana. Fer una pinya és el màxim representatiu del concepte equip. Perquè pugin pocs, hi han d'haver molts a sota", afirma.
 10. La lectura és una altra de les seves aficions. Destaca que "Dies de ratafia" de Sergi Pons, autor de Parets del Vallès, és una de les seves obres preferides; “és una lectura ràpida i desenfadada, que ajuda a desconnectar i t’endinsa en els mons del Sant Andreu de fa 20 anys”.

 10 coses que potser no sabies de Kènia Domènech i Àlvarez