L'alcalde de Manresa, i candidat d'Esquerra Republicana a la reelecció, Marc Aloy.
L'alcalde de Manresa, i candidat d'Esquerra Republicana a la reelecció, Marc Aloy.

Coneix el candidat d’Esquerra Republicana a l’alcaldia de Manresa

Nascut a Manresa l’any 1979, Marc Aloy i Guàrdia és arquitecte i postgraduat en rehabilitació d’edificis. Va ser membre de l’equip de treball de la Delegació del Bages – Berguedà del Col·legi d’Arquitectes durant deu anys, i ostenta l’alcaldia de Manresa des de juny del 2020. En aquest article, descobrim 10 curiositats d’ell que potser no sabies.

  1. Prové d’una família molt vinculada amb el món de la cultura i l’educació. La mare va formar part de l’equip fundador de l’escola Espill de Manresa, on ha treballat durant prop de 40 anys. El pare, Josep Maria Aloy (1948-2020), va exercir de mestre a la Badia Solé i també va ser escriptor i crític, especialment de literatura infantil i juvenil. Va ser el biògraf de l’escriptor Josep Vallverdú i va aplegar una biblioteca de 8.000 llibres per a infants i joves, que després de la seva mort, la família va llegar a la Universitat de Vic-UCC. Aquest 2022 s’ha estrenat la flamant biblioteca Rovelló –Josep Maria Aloy al campus de Manresa d’aquesta universitat.
  2. Va anar un curs a l’escola Badia Solé, però la seva escola ha estat L’Espill, on va fer tota l’EGB. Va fer secundària a l’institut Pius Font i Quer, “l’Insti Nou”, i té el títol d’Arquitectura per l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona de la UPC. Un dels seus somnis acomplerts va ser poder viatjar a l’Índia i veure l’obra de Le Corbusier a la ciutat de Chandigar.
  3. Apassionat de la música, va estudiar al Conservatori de música de Manresa, on va fer estudis de música i va obtenir el grau professional de flauta travessera. També ha estat cantaire de l’Orfeó Manresà. Per aquesta formació clàssica, li agrada la música de Bach, Beethoven i Mozart, així com les òperes especialment de Wagner. Però també és un apassionat de tota mena de música, principalment de Roger Mas, Antònia Font i Txarango, entre d’altres.
  4. Li agrada molt la muntanya i l’esport, i per això un dels seus esports preferits combina aquestes dues passions: l’esquí de fons. Durant uns anys va arribar a competir en aquest esport i algunes temporades va exercir de monitor d’esquí de fons a l’estació de Tuixent, a l’Alt Urgell, municipi amb el qual manté vincles intensos per raons familiars i d’amistat.
  5. Fa esport sempre que les seves obligacions li ho permeten. Soci del CN Manresa, ha practicat natació durant anys i fins i tot ha participat en travessies en aigües obertes o a llacs com el de Banyoles o el de Puigcerdà. Surt a córrer setmanalment per l’Anella Verda de Manresa i ha participat en diverses curses de ruta i muntanya.
  6. Ha fet ascensions als principals cims dels Pirineus, i ha completat travessies com La Porta del Cel, els Cavalls del Vent, la Núria-Canigó o la Ruta de los Perdidos, al voltant del Mont Perdut.
  7. Membre de Xàldiga des de fa prop de dues dècades, ha participat en més de 15 edicions del Correfoc de Manresa com a membre del grup de la Víbria, un dels seus elements més identificatius de la qual n’ha estat ballador durant molts anys en el marc de la Mostra del Correfoc, el dissabte de Festa Major. Ha fet sortides amb la Víbria, algunes de ben recordades com les que s’han fet a Barcelona, Burgos o Mataró, entre altres. També és molt patumaire, cada any sens falta puja a Berga per Corpus, i aquest any va saltar com a Ple, al primer Salt de Plena de la Patum Completa de diumenge, amb l’alcalde de Berga com a acompanyant.
  8. Sempre diu que el seu lloc al món és Manresa, la ciutat on va néixer, on sempre ha viscut i que més estima. Però té altres indrets que li tenen el cor robat, especialment a Euskadi, on ha viatjat desenes de vegades i on té amistats molt estimades. Ha estat més de 20 vegades a la Aste Nagusia, la Setmana Gran de Bilbao, ha participat en altres festes populars basques i, fins i tot, té nocions d’euskera.
  9. És soci d’Òmnium Cultural des del 2002 i va ser un dels fundadors de l’espai Cultural Via Fora!, situat al carrer de Sobrerroca (a l’actual local d’Òmnium Bages-Moianès), que durant uns anys va oferir una oferta cultural i gastronòmica. Va interessar-se per la política des de molt jove. És militant d’ERC des de l’1 d’octubre de l’any 2001.
  10. És un gran aficionat la cuina i un bon cuiner. Fa una escudella, un arròs a la cassola i uns cigrons amb pop per llepar-se els dits.