El paer en cap i candidat d'Esquerra Republicana a l'alcaldia de Lleida, Miquel Pueyo.
El paer en cap i candidat d'Esquerra Republicana a l'alcaldia de Lleida, Miquel Pueyo.

Coneix el candidat d’Esquerra Republicana a l’alcaldia de Lleida

Miquel Pueyo i París va fer història el 2019 en convertir-se en alcalde de Lleida per Esquerra Republicana després de gairebé 40 anys ininterrumputs de governs socialistes a la ciutat. "Suma't al canvi honest" va ser el lema que el va portar a l'alcaldia i que ha guiat tots i cadascun dels passos i projectes que ha tirat endavant el govern republicà. Al maig del 2022 es va anunciar que es tornaria a presentar com a candidat d'ERC a les eleccions municipals del 2023 per revalidar la victòria republicana i per consolidar els canvis engegats.

Miquel Pueyo és un home proper i familiar, que gaudeix de les petites coses però que entoma amb respecte i il·lusió els grans reptes que se li plantegen com a alcalde d'una de les principals ciutats del país. A continuació deu coses que potser no sabies d’ell:

  1. És el primer alcalde republicà a la ciutat de Lleida després del franquisme. Ell diu que “recull el fil daurat del republicanisme a la ciutat”, seguint el llegat de noms il·lustres com Víctor Torres o Alfred Perenya.
  2. Milita a Esquerra Republicana des del 1988, tot i que mai no ha ostentat un càrrec públic més enllà de 8 anys consecutius.
  3. Va ser un dels tres primers diputats, juntament amb Àngel Colom i Carod-Rovira, que van presentar i votar favorablement una proposta de resolució que contemplava "el democràtic dret a la independència política de tots els pobles europeus, entre els quals el català". Era el primer cop que la cambra catalana debatia i votava sobre l’estat propi.
  4. És pare de dues filles, la Mara i la Yanira, de 12 i 13 anys. És, en part, per elles que somnia i projecta una Lleida del futur que garanteixi els drets i les llibertats.
  5. Té una gossa, la Kitty, una caniche toy que és la nineta dels ulls de les seves dues filles.
  6. És un apassionat de l’”Ulisses” de James Joyce i de l’obra de Màrius Torres.
  7. Quan era jovenet tocava la bateria, una afició que ha abandonat però de la qual conserva un bon record (i un cert sentit del ritme).
  8. Ja fa gairebé 40 anys que practica ioga de forma regular. És una pràctica que recomana com a forma de meditació i l’ajuda a mantenir una conducta equilibrada que li recorda la de quan érem nens i vivíem el present.
  9. Just abans d’assumir el càrrec de paer en cap, feia hort a la partida de Sot de Fontanet, una de les partides de l’Horta de Lleida.
  10. És professor de la Universitat de Lleida des del 1979, primer exercint com a professor a la carrera de Filologia Catalana i després al grau de Comunicació i Periodisme Audiovisual. Confia tornar-hi un cop hagi acabat aquesta etapa política.