Mireia Ingla
Mireia Ingla

Coneix la primera alcaldessa de Sant Cugat del Vallès

Republicana, feminista i independentista compromesa; amb els ideals clars, Mireia Ingla va iniciar la seva trajectòria com a alcaldessa de Sant Cugat del Vallès el 2019. Compromesa amb els veïns i veïnes, i amb el municipi, ha engegat una transformació verda, feminista i garant de drets socials i democràtics. Amb la mateixa convicció que el primer dia, el 2023 torna a entomar el repte d’encapçalar la llista d’Esquerra Republicana a Sant Cugat a les eleccions municipals, convençuda que la República Catalana es construeix municipi a municipi i encara queda molta feina a fer.

Una dona propera amb els veïns i veïnes, que ha volgut explicar-nos una mica més sobre ella. Aquí us detallem 10 curiositats sobre Mireia Ingla.

  1. Que és alcaldessa de Sant Cugat no és cap secret, però, potser no sabies que és la primera alcaldessa republicana del municipi, el 2019 va trencar amb la inèrcia de 32 anys de governs convergents. “Des de fa tres anys, treballo cada dia per ser l’alcaldessa de tots els santcugatencs i les santcugatenques. Dels que han nascut aquí i també d’aquells que venen cada any, a milers, buscant qualitat de vida”.
  2. Viu a Sant Cugat des de fa 25 anys, però va néixer a la Seu d'Urgell, a la falda del Cadí, on va passar la seva infantesa i part de la seva joventut.
  3. És la tercera de quatre germans. Va créixer en una família fortament marcada per la política, el catalanisme, la cultura, l’esperit familiar i la implicació en la comunitat. De la seva infantesa guarda molts aprenentatges, “Recordo acompanyar el meu pare amunt i avall per la comarca i sentir-lo parlar de tot això. M’ha quedat gravada una idea que repetia constantment: no progressarem si no ho fem tots alhora i no deixem ningú enrere”.
  4. El seu pare treballava a la Cooperativa Cadí i també es va implicar de ple en el camí perquè la Seu d’Urgell fos subseu olímpica, “Hi havia lideratge, visió de modernitat. La d’impulsar projectes que garantissin la supervivència i el benestar de les famílies pageses del territori. S’havien de reinventar per garantir el futur de la comarca. I sense adonar-me’n, aleshores ho vaig viure en primera persona”.
  5. Va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona i després es va especialitzar en Mediació. Va treballar en un despatx d’advocades on es va impregnar de la lluita feminista. Amb les seves companyes feia tasques de suport a la població reclusa de la Model i, alhora, en la vessant internacional del despatx, va participar en la convenció dels Drets Humans de les Nacions Unides, a Ginebra, en diverses ocasions.
  6. Va entrar a militar a Esquerra Republicana uns anys després d'arribar a Sant Cugat perquè no se sentia representada pel govern municipal, així va decidir implicar-se. “Arrelada ja a la ciutat, el meu esperit crític em va fer entrar en contacte amb les persones amb qui tenia més afinitat, i les vaig trobar a Esquerra Republicana. La nova Esquerra nacional i independentista de Carod-Rovira, de l’aire fresc i, sobretot, del mans netes. Aquella Esquerra Republicana del segle XXI, que va modernitzar el discurs de l’independentisme, vinculant-lo al progrés i la justícia social”.
  7. Té dos gossos. L'Ària forma part de la família des de ja fa uns anys, i fa pocs mesos va arribar en Leo. Una de les coses que més li agrada és passejar amb ells pels carrers del seu barri, Mira-sol.
  8. La seva cançó preferida és 'Cançó a Mahalta', de Lluís Llach, a partir d’un poema de Màrius Torres. Era el poeta preferit del seu pare i és un tema que la connecta amb les seves arrels.
  9. Ha col·laborat amb Càritas, amb el servei de Mediació de l'Habitatge, per ajudar les famílies més necessitades a negociar els deutes hipotecaris amb les entitats financeres, especialment en l'època de la crisi immobiliària sorgida el 2008.
  10. A banda de Sant Cugat i la Seu d'Urgell, un dels seus llocs preferits és Menorca, on acostuma a passar uns dies a l'estiu per desconnectar del dia a dia.