Oriol López, secretari de Coordinació Municipal i Ciutats Grans
Oriol López, secretari de Coordinació Municipal i Ciutats Grans

Oriol López (Mollet del Vallès, 1978) és el nou secretari de Coordinació Municipal i Ciutats Grans a l’executiva d’Esquerra Republicana, una responsabilitat del tot adient per qui és regidor a Mollet des del 2009 i un ferm defensor del municipalisme i la participació ciutadana.

López va començar a militar a Esquerra Republicana de Mollet l’any 2004, quan a la sectorial només hi havia vuit persones; actualment, en són més de 90, i els republicans són la segona força al consistori, amb sis regidors. López veu les eleccions municipals de 2023 com “un gran desafiament” i l’oportunitat de convertir-se en la primera força. En aquest article, descobrim 10 aspectes i curiositats que potser no sabies d’Oriol López.

 1. Alguns amics de Mollet l’anomenen “el net de Cal Campaner”, ja que els seus besavis materns eren els campaners del poble. Al seu despatx de l’Ajuntament té dues fotografies, una de Feliu Tura i l’altra de Josep Fortuny, tots dos alcaldes de Mollet dels anys 30 i membres de la Unió de Rabassaires.

 2. El seu interès i implicació en la política prové de la família. “Crec que l’estima per la política i per la gestió pública local em ve de l’estima que em va transmetre la meva família cap a les petites coses”, explica. Va tenir una forta relació amb la seva àvia: “M’agradava molt estar amb la meva àvia, escoltar-la, voltar pel poble amb ella i que m’ensenyés coses, com havia canviat Mollet amb els anys. Mollet és un poble que havia canviat moltíssim perquè va passar de tenir 12.000 habitants a 40.000 en només 15 anys”, assenyala.

 3. Quan era més jove, es considerava molt tímid, per això va apuntar-se a fer teatre. “Al principi vaig recitar molta poesia per llocs com llibreries, casals i places, però també em vaig centrar en gèneres com l’eròtica o patriòtica i en autors com Pere Quart o Salvat Papasseit”, recorda.

 4. Es va aficionar a la lectura des de de ben petit. “Ara llegeixo, però altres tipus de textos, més administratius i polítics; tot i així, m’agradaria poder tenir més temps per llegir”, diu. En el seu moment, havia llegit molta poesia d’autors com Màrius Torres, Salvat Papasseit i Vicent Andrés i Estellés. Assegura que l’atrau saber més sobre la història de la humanitat, com s’organitza la societat, o sobre política.

 5. Abans de dedicar-se a la política va iniciar-se en el món de la subtitulació en televisió. “Vaig treballar cinc anys en el món de la correcció de textos i també escrivint cròniques i crítica teatral. I durant vuit anys en el món les assegurances i la gestió de petites i mitjanes empreses. Finalment vaig entrar a fer de portaveu a l’Ajuntament de Mollet del Vallès”, repassa.

 6. S’atreveix a cuinar de tot: “A l’estiu m’agrada molt cuinar, que és quan tinc més temps. M’agrada anar a comprar el producte i poder tocar-lo. M’agrada cuinar plats que havia après de la meva mare o la meva àvia”. També li agrada la cuina tradicional del país, com són uns fideus a la cassola o un rostit. “Per a mi cuinar també és una manera d’abstreure’m i pensar en una altra cosa”, explica.

 7. Li agrada la música clàssica i el jazz. “Poso aquest tipus de música quan puc estar sol amb mi mateix, per exemple a casa o conduint, tot i que no em considero un expert”, diu. Tot i això, assegura que també gaudeix de grups catalans.

 8. És pare de la Joana i en Màrius, que tenen 9 i 6 anys. “Cada cop m’agrada més aïllar-me amb la família a la muntanya, cercar la calma i la natura”, confessa. És per això que és una persona que ha viatjat molt. Una experiència que recorda especialment és el seu viatge a Egipte per la vora del riu Nil, on va passar molta calor. També té bons records de l’illa de Xipre, encara dividida en dues comunitats, la grega i la turca.

 9. Per a ell són molt importants els projectes municipals i la implicació de la gent. “Crec que els projectes municipals són molt rellevants en cadascuna de les poblacions. La proximitat permet que molta gent s’hi sumi i comparteixi uns valors i un projecte de ciutat. Si expliques què vols fer i mostres quin somni tens per a la teva ciutat, és fàcil que altra gent s’inclogui en el teu cercle per fer aquest canvi”, raona.

 10. Per a Oriol López els seus ideals i horitzons “ho són tot”. “Per a mi, formar part d’Esquerra Republicana representa els principis de Macià i Companys, l’agenda d’Estat català, la gent més obrera i republicana. Fent política municipal te n’adones que, si una cosa defineix Esquerra Republicana, és gent amb uns valors i una voluntat de sacrifici molt gran, disposada a tot per la llibertat i per la República Catalana”.

 10 coses que potser no sabies d’Oriol López, secretari de Coordinació Municipal i Ciutats Grans

Etiquetes