Pau Morales al Parlament de Catalunya / Marc Puig
Pau Morales al Parlament de Catalunya / Marc Puig

Coneix el diputat i recentment escollit Secretari d’Organització d'Esquerra Republicana

Pau Morales va néixer el 4 juliol 1994, a Vilassar de Dalt. Des de ben petit va participar en l'escoltisme, on va començar a prendre consciència social i política. És per això que als 16 anys va entrar a militar al Jovent Republicà i a partir de llavors s'inicia la seva trajectòria política: sent membre de diferents associacions, passant pel municipalisme, sent portaveu nacional del Jovent Republicà i diputat del Parlament. Ara, també, escollit nou secretari d'Organització de l'Executiva Nacional d'Esquerra Republicana, des d’on espera “contribuir a fer que tots els àmbits del partit puguin funcionar de la millor manera, desplegant la seva acció política i treballar per posar Esquerra Republicana al servei de la seva militància, de la gent que en forma part i del país sencer".


És per això que en aquest article et descobrim 10 coses que potser no saps de Pau Morales:

 1. Prové d'una família de procedències diverses amb arrels a Andalusia, Múrcia, Euskal Herria i també Catalunya, concretament, a la zona del Baix Penedès i la Matarranya. Com a punts comuns de la seva família en destaca que "no hi ha hagut militàncies polítiques, però que sempre s'hi ha parlat molt de política, de l'actualitat, de la societat i els problemes i injustícies que l'acompanyen".
 2. La seva primera manifestació va ser l'any 2003, en reivindicació al "No a la guerra", que estava patint l'Iraq. "Tots els nens i nenes que estàvem al cau del poble, vam fer una pancarta, pintant-nos les mans i la vam pujar al balcó de l'ajuntament", recorda.
 3. És llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona (UB), tot i que en el seu moment també es va plantejar estudiar Dret o Ciències Polítiques, finalment es va decantar per la història. "La història dona l'avantatge evolutiu per no cometre els mateixos errors que ja s'han comès", assegura, "i és molt útil per entendre la societat en la qual vivim i per mirar el futur, per també per entendre el recorregut que han patit els territoris i les persones", relata.
 4. Quan té temps lliure li agrada reconnectar amb la natura, "sortir a la muntanya i fer cims amb els amics o passejar per la serralada litoral que envolta Vilassar i que encara tenim la sort de poder-la gaudir". També rescata temps per fer activitats més reflexives com la pintura de miniatures per jocs de rol, "que és el que havia fet molt durant l'adolescència".
 5. Morales és un amant de la lectura i si hagués de recomanar un llibre seria “La llengua perduda de les grues” de David Leavit “perquè és un llibre que pot ajudar molt als joves LGTBIQ+ durant l'adolescència”.
 6. Els seus primers passos en política, comencen "no a partir de càrrecs o responsabilitats polítiques sinó en base de prendre consciència", afirma Morales i considera que en va començar a aprendre a partir de la seva participació en l'escoltisme. "Comences a adonar-te que al món hi ha una sèrie d'injustícies" i per aquesta raó, comença a militar a les JERC quan tenia 16 anys, després de participar en moviments de consultes populars que van iniciar-se a Arenys de Munt el setembre de 2009 i 3 mesos després a Vilassar de Dalt. "Només a partir de l'organització, de fer-nos valer i fent-nos més forts, aconseguirem la independència", expressa el nou secretari d'Organització.
 7. De la seva etapa al Jovent Republicà, una de les experiències que en destaca, és poder "conèixer molts llocs dels Països Catalans, conèixer cada comarca, cada racó i les persones que hi viuen", i afegeix, "quan creus en una causa política, creus amb uns valors socials i creus amb una idea de nació com són els països catalans, això aporta un valor absolutament incalculable".
 8. Morales va exercir com a regidor de l'Ajuntament de Vilassar de Dalt entre el 2015 i el 2019. De la seva trajectòria en el municipalisme n’extreu que “és imprescindible l’empatia i entendre la diversitat d’opinions que hi ha fora de l’organització política, ja que, el municipalisme es la confrontació directa amb moltes persones que tenen unes preocupacions concretes i que hem de saber estar a l’altura per donar-hi resposta, per fer realitat un projecte molt més ampli”.
 9. La música no acostuma a formar part del seu dia a dia, tot i que sap tocar el piano i li agrada anar a concerts. Quan n’escolta, es decanta per la música catalana i sobretot, per Obrint Pas.
 10. La seva motivació política es basa en “sempre pensar en els objectius pels quals es va entrar a militar en el seu moment i mirar si s’estan complint, evidentment, amb tots els aprenentatges i perspectives, però sempre fidel a les raons per les quals es va entrar a militar”.

 10 coses que potser no sabies de Pau Morales