La candidata d'Esquerra Republicana a l'alcaldia de Pont de Suert, Rosa Noray.
La candidata d'Esquerra Republicana a l'alcaldia de Pont de Suert, Rosa Noray.

Coneix la candidata d’Esquerra Republicana a l’alcaldia de Pont de Suert

Republicana feminista i independentista, Rosa Noray té 53 anys i és la primera candidata d’Esquerra Republicana que opta a l’alcaldia de Pont de Suert, capital de comarca de l’Alta Ribagorça.

Pontarrina de tota la vida, al municipi tothom la coneix com la xica de Casa Esperança, la casa pairal al casc antic del municipi que tenia la seva família. Compromesa amb la llengua i la cultura catalanes, dedica la seva carrera professional a l’ensenyança del català a l'Institut de Pont de Suert.

  1. La cultura del vi és la seva gran passió. Fins i tot ha arribat a somiar amb provar de cultivar vinyes per fer vi de muntanya en alguna de les terres rústiques que té al municipi. Una de les tasques que té pendents és la realització d’un curs en profunditat de cata de vins.
  2. L’interès per la política l’ha tret del seu pare que, tot i que mai va estar implicat en cap partit polític, a casa sempre en parlava. A la Rosa sempre li ha interessat tots els aspectes relacionats amb les necessitats de la ciutadania.
  3. Li encanta ballar sardanes. Confessa ballar-les en tots els actes populars que té oportunitat d’assistir. Però no només això, sinó que s’anima a ballar tot tipus de músiques. Podríem dir que t’ho balla tot.
  4. Parla, escriu i llegeix la llengua aranesa a la perfecció. S’ha tret tots els nivells i ha treballat a Vielha de professora de llengua catalana.
  5. De Pont de Suert de tota la vida. La seva infantesa a Pont de Suert la recorda molt feliç, sent una nena especialment dotada per l’atletisme, les curses de relleus i la velocitat. Després de ser mare va aparcar aquest hobby per dedicar-se a la família i a la feina.
  6. Que és professora de llengua catalana a l’Institut de Pont de Suert no és cap secret, però confessa tenir un feeling especial amb els adolescents d’entre 15 i 18 anys, i es considera una apassionada de la seva feina. Va ser un professor de català de quan anava a l’institut la persona que la va empènyer a estudiar filologia catalana, i ho va fer a la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva primera idea era estudiar Pediatria i a l’últim moment va canviar d’opció.
  7. El seu pare i avi eren pagesos. El seu avi va ser jutge de pau a Pont de Suert, una persona amb un poder de mediació molt gran i originari d’Erill la Vall.
  8. Sempre en lluita per la llengua catalana però també per la parla ribagorçana. Sempre que pot aporta els seus coneixements per mantenir-la viva i produir materials per a incentivar-ne l’ús. Ha col·laborat amb la publicació del llibre de la toponímia de Vilaller amb la Universitat de Lleida (UdL) i el diccionari de parla ribagorçana, també amb la UdL i el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça.
  9. La música i la lectura l’acompanyen sempre en el seu temps lliure. Lluís Llach és el seu cantautor de referència i ha estat la música de fons de molts moments de la seva vida.
  10. Les escapades per desconnectar solen ser al mar o a la ciutat. Li encanta la Costa Brava i anar a descobrir l’oferta cultural que una gran ciutat li pot proporcionar. Sempre que té l’oportunitat li agrada anar a descobrir les novetats de cinema i teatre.