10 lectures republicanes per llegir aquest estiu

Ens trobem a l’equador de l’estiu, un dels moments en què més catalans i catalanes aprofiten uns dies de descans per llegir una bona lectura durant les vacances. Des d’Esquerra Republicana us fem 10 recomanacions de llibres perquè gaudiu de l’estiu envoltats de lectures republicanes, feministes i antirepressives.

  10 lectures republicanes per llegir aquest estiu

  1. ‘Contra l’adversitat’, d’Oriol Junqueras. Un recull de les reflexions del president d’Esquerra Republicana, explicades des de la presó de Lledoners, ens conviden a mirar cap endavant. Pensaments, records del passat, somnis i idees de com poder afrontar tant els reptes individuals com els col·lectius que ens defineixen com a catalans per a poder superar els reptes contra l’adversitat.

  2. ‘Escrivim el futur amb tinta lila’, de Carme Forcadell. En aquest llibre, Forcadell explica la seva experiència com a presa política i les seves vivències amb les dones internes. El seu objectiu és denunciar des d’una vessant feminista les injustícies a les quals les dones s’han d’enfrontar cada dia. No només recalca la seva vivència com a víctimes, sinó també tot el que aconsegueixen fer si treballen juntes. El llibre ve acompanyat d'un bolígraf lila de regal, un símbol feminista que reivindica la tasca feta per Forcadell a les presons.

  3. ‘Pegasus. L’Estat que ens espia’, de Roger Torrent. En data de 14 de juliol de 2020, Roger Torrent va denunciar que havia estat espiat pel software Pegasus, un programa que només hi tenen accés els governs estatals. Així és com s’inicia el thriller on es denuncia com va viure l’aleshores president del Parlament i actual conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en primera persona, un episodi d'espionatge amb el qual no s'havia trobat mai cap president del Parlament de Catalunya.

  4. ‘Les paraules seran sempre lliures’, de Carme Forcadell. Un àlbum il·lustrat amb un diàleg íntim en primera persona entre la presidenta Forcadell i el seu net Jan. En aquest conte infantil, Forcadell explica com ella, l'àvia, viu la presó i què suposa no tenir llibertat; i què és i com funciona el Parlament. Però, sobretot, és un cant a la llibertat i a la justícia amb una mirada plena d'esperança cap al futur.

  5. ‘Ubuntu. La república del bé comú’, de Raül Romeva. La cerca de la felicitat col·lectiva a partir d’una República del bé comú, basada en el principi “Ubuntu”. Raül Romeva exposa com tots formem part d’un ecosistema comú i complex que defineix la nostra existència. Així ho explica el mateix Romeva: “Construir la nostra vida al voltant del principi ubuntu ens ajuda a reconèixer i incentivar el nostre potencial com a éssers humans, però també com a col·lectivitat definida, cap a una cooperació efectiva i el bé comú. En aquestes pàgines no hi trobareu passat, sinó futur”. Així doncs, Ubuntu ens aboca a començar per canvis al nostre entorn que formin part d'una autèntica revolució global.

  6. ‘Dona i poder’, de Jenn Díaz. Una crida a les dones perquè puguin ocupar les posicions de poder que fins ara se’ls han negat per la seva condició de dones. Díaz és contundent amb el seu discurs per feminitzar la política a les institucions. Mentre exerceix de diputada al Parlament de Catalunya, l'escriptora fa una mirada al passat per recollir les reivindicacions i les lluites de les dones per arribar al poder i ens recorda que encara queda molt camí per fer. Una anàlisi profunda de com la dona arriba i exerceix el poder, i un manifest polític que reivindica el poder efectiu de la dona dins les nostres institucions. Un clam per passar a l’acció d'immediat.

  7. ‘Tornarem a vèncer (i com ho farem)’, d’Oriol Junqueras i Marta Rovira. Un llibre propositiu i clar, que fuig de retrets i que es posa al servei de la ciutadania i de tot l’independentisme. Junqueras i Rovira plasmen en aquest manual polític la proposta estratègica dels republicans per assolir la independència i la República catalana. “Hem de ser més i estar més ben preparats per guanyar de manera definitiva”, defensen. I com es farà? Sumant més i més gent al projecte independentista, superant el 50% dels vots elecció rere elecció, trencant, com ja està fent Esquerra, l’hegemonia socialista a les àrees metropolitanes, penetrant sectors empresarials i sindicals, governant bé i sent útils a la gent, apostant pel diàleg sense descartar la desobediència civil...

  8. El 15-M facha. Ideas para un futuro en disputa’, de Gabriel Rufián. Una proposta de futur basada en la defensa de les polítiques socials i l'enfortiment de la cosa pública. Un llibre sobre la dignificació de la vida i dels sanitaris; una defensa de la política i de la lluita per tots els drets conquerits i per conquerir. Així expressa Gabriel Rufián el moment crític en què vivim, d’auge de l’extrema dreta i de les greus dificultats socials. En aquest llibre, el líder dels republicans a Madrid fa una proposta de futur per al país basada en la defensa de les polítiques socials i del reforç de tot allò que és públic.

  9. ‘Carregades de raons’, de Dolors Bassa i Montse Bassa. En aquesta obra escrita a quatre mans, Dolors i Montse Bassa se sinceren per parlar-nos de la seva experiència, dels seus sentiments, de tot allò que han viscut des d’octubre del 2017 amb, malauradament, un denominador comú: la presó de la Dolors. En aquest llibre hi descobrim les converses a Brussel·les, la presó preventiva, el judici, la sentència i la reclusió al centre penitenciari Puig de les Basses. Cadascuna des d’un costat del vidre ens ofereixen dues visions complementàries sense defugir ni la política ni les reflexions més personals. La fermesa d’unes dones compromeses i inspiradores.

  10. ‘Pere Aragonès, l’independentisme pragmàtic’, de Magda Gregori. La situació política catalana dels darrers anys ha forçat uns relleus accelerats en els lideratges dels partits independentistes, entre ells el de l’actual president de la Generalitat, Pere Aragonès. La periodista Magda Gregori, en aquest llibre, ens descobreix el vessant més personal de Pere Aragonès, els seus orígens, aficions i valors, però també les seves visions polítiques, sempre marcades per dos objectius clars: la independència de Catalunya i la justícia social.