10 lectures republicanes per regalar aquest Nadal

Amb l’arribada del fred i el Nadal, arriben també els vespres de lectura sota l'abric d’una manta o vora l’escalfor d'una llar de foc. Molts republicans i republicanes han recollit les seves experiències en un llibre, com l’Oriol Junqueras, la Dolors Bassa o en Raül Romeva.

Des d’Esquerra us proposem 10 llibres republicans que són el regal perfecte per aquestes festes:

  10 lectures republicanes per regalar aquest Nadal

  1. Des del Banc dels acusats. Raül Romeva, condemnat injustament a 12 anys de presó per haver impulsat el referèndum de l’1 d’octubre, publica un recull d’esbossos del judici davant el Tribunal Suprem. Romeva expressa les seves conviccions i impressions a través del dibuix, traços que retraten fragments diversos del procés en primera persona i, sovint, des de l’humor. Com escriu Andreu Van den Eynde al pròleg: “En Raül dibuixa com algú que no té por de descriure la realitat i dir les coses pel seu nom”.
  2. El referèndum inevitable. L’exconseller republicà, cessat pel 155 i condemnat per desobediència pel Tribunal Suprem, explica en primera persona l’experiència viscuda davant l’alt tribunal amb els companys de govern, la presidenta del Parlament i els líders de les entitats sobiranistes. El llibre fa una diagnosi del camí recorregut per mirar el futur amb optimisme i construir un projecte polític guanyador. "És imprescindible mantenir una moral de victòria; si en lloc de flagel·lar-nos per allò que encara no hem aconseguit som capaços de donar valor al camí que sí que hem recorregut, segur que sabrem trobar la manera de mantenir l’ànim i les forces per continuar treballant”, afirma l’autor.
  3. Privilegi a l’altra banda del riu. El diputat republicà al Parlament i activista pels drets dels refugiats, Ruben Wagensberg retrata les contradiccions d’una societat construïda a base de privilegis. Amb pròleg de Jordi Cuixart, condemnat injustament a 9 anys de presó, el llibre és una crítica punyent a la dicotomia "nosaltres-ells", al relat del foraster com a adversari, i a la inacció contemporània, per la qual res no ens interpel·la més enllà de la pantalla. “Hi ha un discurs que cal construir cap endins, als privilegiats, en relació a les responsabilitats compartides”, diu l'autor. Un llibre per remoure consciències i canviar vides.
  4. Contes des de la presó. La recopilació dels contes que Oriol Junqueras ha escrit als seus fills, en Lluc i la Joana, des de la presó. "L’Oriol dona resposta als màgics interrogants de la infantesa i escriu als seus fills per explicar-los les meravelles del món. I ho fa amb la mateixa tendresa que si els parlés a cau d’orella”, descriu Pep Guardiola, autor del pròleg. El recull conté les llegendes, curiositats, experiments, històries i paraules de tendresa que els ha transmès a través de cartes.
  5. Terra de ningú VII. Perspectives feministes sobre la repressió. Un recull d’articles que reflexionen sobre la repressió impacta sobre les dones i sobre el feminisme, i que pretenen visibilitzar i combatre les diferents formes repressives l’Estat amb perspectiva de gènere. Entre les col·laboracions del llibre hi ha la de Dolors Bassa, exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies i actualment condemnada de forma injusta a 12 anys de presó, i la de la seva germana, Montse Bassa, diputada republicana al Congrés.
  6. Esperança i llibertat. “Sense pocions màgiques ni mapes del tresor, però amb el cap alt, la mirada llarga, el verb serè i la mà estesa, amb pas decidit cap a la República”. És així com en Raül Romeva, condemnat injustament pel Tribunal Suprem, narra la seva vida a la presó i reflexiona sobre el moment polític que viu Catalunya. Jenn Díaz, escriptora i diputada republicana, signa el pròleg d’aquest primer volum que Romeva va publicar des de la presó.
  7. La centralitat, en joc. La secretària general adjunta i portaveu republicana, Marta Vilalta, conversa amb cinc veus representatives de partits polítics sobre la recerca de l’hegemonia a Catalunya, entre elles, la secretària general d’Esquerra Republicana, Marta Rovira. El llibre és el resultat d’una aproximació a les interpretacions i estratègies dels diferents actors per situar-se en l’espai polític català. “Aquestes pàgines són la meva primera incursió en el terreny narratiu vinculant la política i la comunicació. I sempre, tot, amb un somriure”, assegura Marta Vilalta.
  8. Ser de izquierdas es ser el último de la fila (y saberlo). El número u dels republicans a Madrid, Gabriel Rufián, s’estrena com a autor amb ‘Ser de izquierdas es ser el último de la fila (y saberlo)’. El diputat al Congrés escriu que ser d’esquerres “és ser conscient que la realitat és tremendament injusta, que el món està mal fet, però, tot i això, ser capaç de verbalitzar-ho i interpel·lar a tothom”. Al llarg del llibre parla de diferents companys d’esquerres que s’ha trobat en política sense oblidar, per descomptat, el president del partit, Oriol Junqueras. Rufián, però, també es dirigeix a sectors gens sospitosos de ser d’esquerres, com ara Ciutadans o el mateix rei Felip VI.
  9. Ara o mai. La diputada republicana al Parlament i corredora d'ultratrails, Núria Picas, narra en el seu segon llibre "Ara o mai" els grans reptes que ha afrontat els últims quatre anys: “No em cansaré mai de repetir-ho: qui té un somni, té un tresor. I a nivell esportiu jo en tenia un, i de molt gran”. Una reflexió sobre el món de l’esport i sobre com afrontar la vida en moments durs i crucials.
  10. Oriol Junqueras: fins que siguem lliures. La tardor de 2017 va ser de les més intenses, políticament parlant, que ha viscut mai Catalunya. El referèndum de l’1 d’octubre va marcar un abans i un després per a Catalunya, i també cap als seus dirigents, alguns dels quals van ser empresonats, com l’aleshores vicepresident del Govern i actual president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras. Aquest llibre narra com es va viure el referèndum, la declaració d’independència, l’empresonament del Govern i l’aplicació de l’article 155 a través d’un dels col·laboradors de Junqueras.