10 motius per ser feminista el 8M i cada dia

El 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona, una jornada en què molts països del món reivindiquen els drets de les dones i la igualtat efectiva entre homes i dones. Hi ha moltes evidències que constaten que, malauradament, encara avui estem lluny d’assolir la discriminació zero. I que amb un dia de reivindicació no n’hi ha prou. La violència masclista, amb les seves múltiples formes; la bretxa salarial i la feminització de la pobresa; o el fet de silenciar les dones i relegar-les a un segon pla són només alguns dels motius pels quals cal ser feminista, i cal ser-ho cada dia:

  1. No podem tolerar ni una dona assassinada més. 99 dones van ser assassinades per homes a l’Estat espanyol el 2019 pel sol fet de ser dones, segons feminicidio.net. D’aquestes, 55 van ser assassinades per les seves parelles o exparelles, una xifra que ha augmentat per tercer any consecutiu. Els assassinats són la manifestació més crua de la violència masclista, però la sensació d'impunitat amb què els perpetuen se sostenen per altres violències com els maltractaments físics i psicològics a diari, que passen més desapercebuts.
  2. Les dones han de poder decidir lliurement si volen tenir relacions sexuals, quan, on, com i amb qui. La violència masclista té múltiples cares, i la sexual n'és una. Segons dades del Ministeri de l’Interior, l’any 2019 es van denunciar més de 1.878 violacions a tot l’Estat, i més de 13,460 delictes contra la llibertat sexual, entre els quals hi ha, per exemple, l’abús sexual, l’assetjament o l'exhibicionisme. Cal tenir en compte que molts casos d’agressió sexual no arriben a ser mai denunciats i que per tant aquestes xifres no representen la situació d'emergència real. Els casos com el de La Manada van fer sortir el moviment feminista al carrer i pressionar perquè el que van considerar en un primer moment com un abús fos considerat agressió. La cultura de la violació ha acabat normalitzant la diferència entre abús i agressió, i la justícia patriarcal obvia que tota relació sexual sense consentiment és violació.
  3. Les dones han de tenir les mateixes oportunitats laborals que els homes. A Catalunya, cada any les dones cobren de mitjana un 23% menys que els homes, uns 6.500 euros de mitjana. I, al ritme actual de reducció d’aquesta desigualtat, hauran de passar 40 anys per eliminar aquesta bretxa salarial, segons un estudi de la Generalitat. En aquest àmbit, les dones també són víctimes del fenòmen del sòl enganxós, que dificulta que puguin sortir dels segments més baixos de la distribució salarial, així com del sostre de vidre, que dificulta el seu accés als nivells més alts de responsabilitat i de presa de decisions, tot i que de mitjana estan més formades i qualificades. A l'Estat, només un 20% dels càrrecs directius de les empreses estan en mans de dones.
  4. Trenquem estereotips, no hi ha feines i tasques de dones. Hem de treballar per la corresponsabilitat entre homes i dones. Una part de la precarització laboral de la dona prové dels rols de gènere establerts, que generen una major parcialitat i temporalitat en l’ocupació de les dones. En aquest sentit, cal repartir les tasques domèstiques i de cura entre homes i dones i vetllar per la conciliació de la vida laboral amb la personal i familiar.
  5. Les dones tenen un major risc d’estar en situació de pobresa. Les pitjors condicions laborals incideixen en un risc de pobresa més elevat entre el col·lectiu femení (25,6%) que el masculí (23,9%). Es tracta de la feminització de la pobresa, i un exemple és que 7 de cada 10 víctimes de pobresa energètica són dones.
  6. Les dones s’han de poder expressar lliurement i ser escoltades arreu. Però, sovint, són silenciades. La manca de veu i de representació que pateixen les dones als mitjans de comunicació n'és un exemple. El darrer informe d’On són les dones, un document que recull la presència d’opinadores als mitjans catalans, mostra que només un 29% del total d’intervencions i articles d’opinió publicats durant l’últim trimestre del 2019 els han signat dones. I del conjunt d'opinadores, hi ha un biaix d'origen i diversitat. No hi ha cap dona gitana opinant als mitjans, per exemple. Aquesta infrarepresentació comporta, més enllà de l’ocultació i la imposició del mateix silenci, que tant la interpretació de la realitat, com l’elecció dels temes que entren a debat públic, pateixin un biaix de gènere i diversitat a favor dels homes i dels privilegiats.
  7. Les dones tenen dret a decidir sobre el seu propi cos i a una maternitat lliure i segura. A molts llocs del món, però, l’avortament és il·legal o només ho és sota circumstàncies molt restrictives. No cal anar gaire lluny; a Andorra, està prohibit. També, encara avui en dia i al nostre país, hi ha dones sotmeses a mutilacions genitals. L’any 2019, fins a 11 nenes d’entre 0 i 8 anys van ser ateses pels Mossos d’Esquadra per aquest motiu.
  8. S'ha d'acabar amb la cosificació de les dones. Les dones no són objectes i volen ser valorades per la seva feina, i no pel seu aspecte físic. Els estereotips de bellesa han empès les dones a patir discriminacions per com es pentinen, com es vesteixen o quina talla de pantaló utilitzen. La vergonya, l'ansietat, la depressió o els trastorns alimentaris poden ser-ne una conseqüència.
  9. Hem de combatre pràctiques anacròniques com el matrimoni forçat. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va enregistrar, l’any 2019, 14 denúncies de matrimonis forçats a Catalunya, tot i que se sospita que en són molts més. Els matrimonis forçats són una forma de tràfic d'éssers humans, amb la doble discriminació del gènere.
  10. El feminisme és una lluita per sumar drets, no per restar-ne. És una lluita per la igualtat i que ajuda a construir una societat amb les persones al centre. Defensar els drets de les dones és construir una societat millor. A més, el feminisme ha de lluitar pels drets de totes les dones, sense excepcions, també les que pateixen dobles i triples discriminacions, i per això hem de vetllar per no acabar perpetuant una lluita pels privilegis d'unes quantes, sinó pels drets de totes.

Etiquetes