S’acosta un dels dies més especials de l’any, el dia en què els catalans i les catalanes celebrem la primavera, l’amor i la cultura amb un llibre i una rosa. Des d’Esquerra Republicana us animem a regalar algun d’aquests dotze llibres republicans, en què el lector trobarà històries de superació i de feminisme, estratègies i propostes de futur, casos en què la realitat supera la ficció…
- ‘Escrivim el futur amb tinta lila’, de Carme Forcadell. En aquest llibre, Forcadell ens parla de la seva experiència com a presa política i de la seva tasca en defensa de les dones internes. Descobrim fets colpidors, tant de les vides d’aquestes dones, que són doblement víctimes, com de tot el que han aconseguit fer juntes. Forcadell també ens revela tot el que ha après (i el que no ha volgut aprendre) a la presó. El llibre porta un bolígraf lila de regal, un símbol de la tasca feminista que Forcadell ha fet a les presons, la història del qual també coneixerem en aquest llibre.
- ‘Pegasus. L’Estat que ens espia’, de Roger Torrent. Al ritme trepidant d’un thriller, i en forma de dietari, Torrent narra l’espionatge que va patir com a president del Parlament, a través del seu mòbil i del software Pegasus, i desvela els mecanismes subterranis de l’actual guerra internacional pel control de la informació. Quan era estudiant universitari, l’expresident llegia novel·les d’espies, però mai s’hauria imaginat que un dia la ficció es tornaria realitat.
- ‘Les paraules seran sempre lliures’, de Carme Forcadell. En aquest bonic conte il·lustrat, la presidenta Forcadell explica als seus nets, en un diàleg íntim, com i per què ha acabat a la presó. Al llarg de les pàgines fa un cant a la llibertat, ple de tendresa i d’esperança cap al futur, i deixa així un llegat del procés personal i polític que ha travessat l’expresidenta del Parlament de Catalunya.
- 'Tornarem a vèncer (I com ho farem)’, d’Oriol Junqueras i Marta Rovira. El president i la secretària general d’Esquerra Republicana plasmen en aquest manual polític la proposta estratègica dels republicans per assolir la independència i la República catalana. “Hem de ser més i estar més ben preparats per guanyar de manera definitiva”, defensen. I com ho fem? Sumant més i més gent al projecte independentista, superant el 50% dels vots elecció rere elecció, arrabassant l’hegemonia socialista a les àrees metropolitanes, penetrant sectors empresarials i sindicals, governant bé i sent útils a la gent, apostant pel diàleg sense descartar la desobediència civil... És un llibre propositiu i clar, que fuig de retrets i que es posa al servei de la ciutadania i de tot l’independentisme.
- ‘Ubuntu. La república del bé comú’, de Raül Romeva. Malgrat el seu injust empresonament, Raül Romeva té el cap alt i la mirada llarga, i imagina una futura República del bé comú, basada en el principi “Ubuntu”, en què siguin primordials el reconeixement mutu i la felicitat col·lectiva. Una república nascuda d’una revolució global, i que comença amb petits canvis.
- ‘Dona i poder’, de Jenn Díaz. L’escriptora i diputada al Parlament fa una crida a totes les dones perquè ocupin, d’una vegada per totes, els llocs de poder que tradicionalment se’ls han vetat. Amb paraules directes i punyents, Díaz defensa la feminització de la política i reclama passar a l’acció de manera immediata perquè les dones no només tinguin representació a les institucions, sinó perquè hi tinguin també un poder de decisió real i efectiu.
- ‘El 15M facha: Ideas para un futuro en disputa’, de Gabriel Rufián. “Avui, ja no et crida pel carrer ‘¡Viva España! ¡Viva Vox!’ un senyor engominat amb mocassins cars; avui ja ho diu un xaval brut de pols sortint d’una obra. Quan el feixisme interpel·la la classe obrera, guanya. I això és el que està passant”. Així expressa Gabriel Rufián el moment crític en què vivim, d’auge de l’extrema dreta i de les greus dificultats socials. En aquest llibre, el líder dels republicans a Madrid fa una proposta de futur per al país basada en la defensa de les polítiques socials i del reforç de tot allò que és públic.
- ‘Carregades de raons’, de Dolors Bassa i Montse Bassa. Les germanes Bassa relaten un dels moments més durs de les seves vides, causat per l’injust empresonament de l’exconsellera. Des d’una visió feminista, expliquen el dia a dia de la presó, la tornada a Catalunya, el judici a la democràcia… Dos anys llargs, plens d’emocions, de vivències, però, sobretot, dos anys on han sumat milers de raons per denunciar grans injustícies i reivindicar els seus ideals. A més, la presidenta Carme Forcadell, també injustament presa, escriu el pròleg d’un "llibre que també se sent seu”, ja que amb Dolors Bassa van compartir molts mesos d’empresonament.
- ‘Pere Aragonès, l’independentisme pragmàtic’, de Magda Gregori. La periodista relata el canvi que va suposar per a Pere Aragonès passar de ser secretari d’Economia i viure la política en segona fila, a protagonitzar-la com a vicepresident del Govern. Descobrim el vessant més personal de Pere Aragonès, els seus orígens, aficions i valors, però també les seves visions polítiques, sempre marcades per dos objectius clars: la independència de Catalunya i la justícia social.
- ‘Parlant amb tu d’amor i llibertat’, d’Oriol Junqueras. El professor, el fill, el pare, el marit, l’amic, l’humanista. En aquest llibre, trobem el Junqueras més íntim i literari, que, a través de cartes escrites des de la presó, fa un recorregut per l’amor en la literatura universal. De la mà de Petrarca, Shakespeare, Safo, Joan Margarit, Walt Whitman, Joan Salvat-Papasseit… ens fa reflexionar i ens inspira.
- ‘En defensa pròpia’, de Joan Tardà. La fita de l’1 d’Octubre va suposar un canvi de paradigma. Alguns, com Joan Tardà, la veuen com el principi de tot, i aposten per reprendre decididament el camí, seguir sumant i assumir la realitat per canviar-la. Només així culminarem la victòria. D’altres, en canvi, segons Tardà, s’han instal·lat en un miratge i descarreguen la seva frustració damunt del mateix moviment sobiranista. En aquest llibre, que compta amb un pròleg d’Arnaldo Otegi, Tardà parla clar i català, com sempre.
- ‘Picar pedra’, de Joan Puigcercós, Josep Huguet i Francesc Codina. Els autors fan “cinquanta reflexions republicanes sense jugades mestres” sobre el camí que cal seguir per fer real la República catalana. Analitzen en quin punt som, la correlació de forces actual i el context internacional; repassen les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats del moviment republicà i valoren la potència de l’adversari; i proposen línies d’acció per incidir en l’àmbit institucional i civil, i per fer compatible la gestió del “mentrestant” amb l’impuls de noves formes de desobediència. L’objectiu? Construir una via àmplia on cristal·litzi la força necessària per edificar la República catalana.