El Sistema de Salut de Catalunya incorpora més de 1.500 professionals com a residents

El Govern celebra per primera vegada un acte de benvinguda als residents que comencen als centres, la major promoció de la història al sistema sanitari català

Un total de 1.784 professionals s’incorporaran aquesta setmana com a residents al sistema sanitari català, un màxim històric de places i una de les tres majors ofertes formatives de tot l’Estat. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller de Salut, Manel Balcells, han participat aquest dimarts a l’acte de benvinguda als nous residents, a l'INEFC de Barcelona.

És la primera vegada que se celebra un acte de benvinguda, amb l’objectiu d’incrementar el sentiment de pertinença d’aquests professionals al sistema sanitari català, i incrementar la retenció de professionals. L’acte s’ha obert amb la periodista i humorista Ana Polo i ha comptat també amb la participació de reconeguts professionals del Sistema de Salut de Catalunya. L’actuació del grup de música catalana, The Tyets, format pels mataronins Oriol Ramon i Xavier Coca, ha posat punt final a l’acte.

Amb les 1.784 places, es manté la tendència creixent dels últims 8 anys. En aquest sentit, respecte el 2014 quan es van ofertar 1.165 places, l’oferta ha crescut més d’un 53%, cosa que es tradueix en 619 places més. Les 1.784 places s’han repartit entre totes les regions sanitàries i abracen totes les professions i especialitats: Medicina, Infermeria, Psicologia Clínica, Farmàcia i altres especialitats multidisciplinars en Ciències de la Salut.

Un 33% de residents provenen d’altres comunitats autònomes i un 16% d’altres països, especialment dels de Llatinoamèrica, segons dades del 2022. "El Sistema de Salut de Catalunya és un sistema en transformació, on prioritzem atenció primària de veritat, una atenció social i sanitària integrada des d’un punt holístic. Un sistema de salut sostenible i resilient", ha afirmat en l'acte de benvinguda el conseller de Salut, Manel Balcells.

Incentius per als residents en especialitats prioritàries

D’altra banda, i per segon any consecutiu, el Departament de Salut ha impulsat un programa d'incentius de fins a 9.000 euros l'any per als nous residents de Medicina Familiar i Comunitària i d'Infermeria de Salut Mental que hagin triat una unitat docent de Catalunya, amb l’objectiu de promocionar aquestes dues especialitats i fomentar l'equitat territorial, la captació i fidelització de talent. Aquest curs 2023-2024 Salut incentivarà econòmicament prop de 800 professionals que es formaran a Catalunya.

Amb l’objectiu de donar una millor resposta a la disponibilitat de professionals en tots els àmbits d’atenció i arreu del territori, el Departament de Salut va presentar el passat mes de març un Pla d’acció per atraure i fidelitzar els professionals al sistema sanitari. Dotat amb més de 40 milions d’euros, aquest pla incorpora 49 accions a curt i mig termini que van des de la formació en el grau o la formació sanitària especialitzada i el desenvolupament professional, passant per actuacions en l’àmbit de les organitzacionals, fins a les condicions en la prestació de serveis, per afavorir l’esmentada captació i fidelització dels professionals.

Un altre aspecte destacat és que gairebé el 96% dels residents que es formen a Catalunya estan satisfets i molt satisfets amb l’aprenentatge assolit i gairebé un 84,5% s’inclinarien per repetir la formació al mateix lloc. Així mateix, el 87,16% el recomanarien a futurs residents, segons una enquesta de satisfacció que el Departament de Salut fa anualment a tutors i residents que es formen a Catalunya.

Etiquetes