Bernat Picornell, Montse Bassa i Marta Rosique, amb les preguntes escrites.
Bernat Picornell, Montse Bassa i Marta Rosique, amb les preguntes escrites.

Els grups parlamentaris al Congrés i al Senat reclamen al govern de Sánchez que reti comptes de la repressió viscuda a Catalunya després de la sentència del Suprem contra els presos i preses polítiques

Els grups parlamentaris d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats i al Senat han registrat una bateria de més de 200 preguntes dirigides al govern de l’estat sobre la repressió viscuda a Catalunya des de la sentència del Tribunal Suprem del passat 14 d’octubre contra els presos i preses polítiques. D’aquesta manera, Esquerra Republicana demana explicacions al govern sobre aquest episodi repressiu que va comportar càrregues policials desproporcionades i noves amenaces als drets d’expressió i manifestació.

Són més de dos centenars de preguntes, que esperen resposta escrita per part de l’Executiu, i que fan referència a aspectes tan diversos com el desplegament de reforços de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya per la sentència, les possibles infiltracions de policies de paisà a les manifestacions, la composició i els objectius del denominat ‘Comitè de Coordinació sobre la situació a Catalunya’ creat pel govern espanyol, o les detencions de diversos joves que van participar a les protestes.

També assenyala altres temes, com l’incendiari discurs del general de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido, el 9 d’octubre a Barcelona o el tancament de la pàgina del Tsunami Democràtic.

“L’objectiu és demanar explicacions al govern espanyol sobre la via repressiva, englobant moltes de les coses que han passat des de la sentència del 14 d’octubre fins avui, amb actuacions de la policia, de l’advocacia de l’estat, etc.”, explica el senador i portaveu adjunt d’Esquerra Republicana-EH Bildu, Bernat Picornell, que juntament amb les diputades al Congrés Marta Rosique i Montse Bassa han coordinat l’elaboració i presentació de les preguntes escrites, una tasca en què també han comptat amb la col·laboració de diverses sectorials del partit.

"Si es consideren un govern d'esquerres, que ho demostrin rebutjant la repressió política, judicial i mediàtica", reclama Marta Rosique. "Hem vingut a Madrid a condicionar i a evidenciar. Defensarem els joves represaliats allà on anem, demanem explicacions i exigim la seva llibertat”, afegeix la diputada. “Mentre segueixi la via repressiva i el sistema judicial segueixi collant, nosaltres collarem també”, subratlla Picornell. A partir de les respostes que rebin per part del govern de l’estat, els grups parlamentaris al Congrés i el Senat seguiran treballant per la desjudicialització i la fi de la repressió contra l’independentisme.

Pots consultar les preguntes escrites registrades aquí: