La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, durant la roda de premsa / Marc Puig
La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, durant la roda de premsa / Marc Puig

La portaveu dona tot el suport a Meritxell Serret, acusada de desobediència greu per la Fiscalia: “Donar la veu a la ciutadania és la nostra obligació, no pas cap delicte"

La vigília dels cinc anys del 20 de setembre de 2017, la secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha recordat el primer embat repressiu de l’estat espanyol i la “massiva” resposta ciutadana d’aquell dia, i ha assegurat que “davant la repressió que segueix, només hi ha un camí, que és superar-la, caminar cap a la desjudicialització i posar les eines de resolució democràtica de conflictes, que vol dir negociar, i també vol dir urnes, vots i democràcia”.

“El 20S la repressió de l’Estat va agafar tota l’envergadura contra l’independentisme per intentar aturar l’1-O, però la ciutadania va defensar de forma massiva les institucions catalanes i la voluntat ferma de voler votar, de decidir el nostre futur col·lectivament en un referèndum”, ha rememorat la portaveu. “Aquell dia volien impedir el referèndum”, ha prosseguit, “i, malgrat el cop de les detencions al Departament d’Economia, que liderava Oriol Junqueras, vam saber sobreposar-nos a la repressió i fer possible l’1-O uns dies més tard”.

Amb motiu dels cinc anys d’aquesta data clau, aquest dimarts els republicans celebraran un acte amb bona part dels protagonistes d’aquell dia (Natàlia Garriga, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, amb la moderació de Raquel Sans). “Hi volem reivindicar que el nostre compromís amb voler avançar cap a la República Catalana i fer-la possible segueix intacte”, ha explicat Vilalta, “i que som els que tenim una estratègia clara i definida per aconseguir-ho, l’estratègia de ser més, més forts i més preparats”. A més, els republicans volen transmetre el convenciment que “ho tornarem a fer”, “tornarem a votar i tornarem a guanyar per implementar definitivament la República Catalana”.


Tot el suport a Meritxell Serret

La portaveu també ha valorat una notícia d’última hora, el fet que la Fiscalia acusa de desobediència greu i reclama a Meritxell Serret la inhabilitació per càrrec públic i una multa per haver contribuït a l’organització del referèndum. “Des d’aquí, li donem tot el nostre suport i considerem que aquesta i qualsevol acusació és injusta. Ho és perquè donar la veu a la ciutadania, complir amb allò que demana reiteradament la gent del nostre país, és la nostra obligació, no pas cap delicte”, ha defensat Vilalta.

La republicana ha aprofitat per recordar totes les inhabilitacions que encara pesen als qui van ser presos i preses polítics, la “injustificable” situació d’exili de persones com la secretària general d’Esquerra, Marta Rovira (i que també va viure un temps la pròpìa Meritxell Serret), i les causes judicials obertes contra milers de persones a Catalunya pel sol fet de ser independentistes.

“No volem normalitzar la situació, al contrari, la volem denunciar i donar tot el nostre suport a la lluita antirepressiva. Això mai se solucionarà amb repressió i als jutjats, sinó a través de la política, la negociació i una resolució democràtica”, ha clos.

Etiquetes