Lluís Salvadó i Josep Maria Jové han conversat durant l'acte / Marc Puig
Lluís Salvadó i Josep Maria Jové han conversat durant l'acte / Marc Puig

Junqueras i Rovira qualifiquen el 20S de “cop a la direcció política del referèndum” i reivindiquen recuperar la “complicitat necessària entre carrer i institucions que ens va permetre guanyar”

Esquerra Republicana ha commemorat els cinc anys del 20 de setembre de 2017 als Jardinets de Gràcia de Barcelona, en un acte en què alguns dels protagonistes d’aquell dia, Josep Maria Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga, han recordat les detencions arbitràries que van patir i la resposta massiva de la gent. Han denunciat, també, la repressió que encara continua: “Hi ha una vintena de persones que poden entrar a la presó en els propers mesos”, han alertat.

Els màxims dirigents d’Esquerra Republicana també han intervingut a l’acte. La secretària general, Marta Rovira, ho ha fet per vídeo, des del seu injust exili a Ginebra: “Aquell 20S va ser un cop a la logística i la direcció política del referèndum, i per això avui som on som. Això, la gent ho va entendre. Va entendre que aquella ofensiva de la Guàrdia Civil anava directament a aturar el referèndum. I va entendre que tocaven el dret a votar. I d’aquí la resposta aclaparadora de la gent al carrer”, ha explicat.

“Veient la resposta de la gent, vaig entendre que guanyaríem, que no hi havia opció, que faríem el referèndum; i aquella complicitat entre el carrer i les institucions, entre la gent i el seu Govern, va ser la complicitat necessària que ens va permetre guanyar”, ha posat en valor. “Aquell 20S va ser absolutament clau que la gent i el Govern tanquessin files i fossin còmplices de la victòria de l’1-O, i aquesta lliçó no la podem oblidar mai si el nostre objectiu és guanyar”, ha insistit.

 Marta Rovira ha intervingut a l'acte en directe des de Ginebra / Marc Puig
Marta Rovira ha intervingut a l'acte en directe des de Ginebra / Marc Puig

El president, Oriol Junqueras, per la seva banda, ha assenyalat que “si van entrar al Departament d’Economia i Hisenda, si van detenir els nostres companys, treballadors públics i la cúpula d’aquell departament, no va ser casualitat; eren les persones que donaven la cara cada dia perquè la gent de Catalunya votés el seu futur”. “Ens sentim legítimament orgullosos de tot allò que vam fer el 20S, l’1-O i el 3-O”, ha afegit, “d’haver sacrificat la llibertat personal per la col·lectiva del país; estem orgullosos de ser qui som, del que vam fer i del que seguim fent”, ha asseverat. “Les fotos d’aquell dia, del 20S, demostren que l’independentisme que està en condicions de guanyar és el que suma, el que sap construir un projecte col·lectiu amb el conjunt de la societat”, ha defensat, també. “Vam aprendre que l’única vegada de ser més forts és ser cada vegada més, i per això defensem un independentisme transversal, inclusiu i integrador”.

Josep Maria Jové, que és president del grup parlamentari d’Esquerra al Parlament i, aquell 20S, era secretari general de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, ha conversat sobre aquell dia amb Lluís Salvadó, diputat al Parlament i llavors secretari d’Hisenda. Una conversa en què han recordat les seves detencions “irregulars” (van estar incomunicats, sense poder avisar advocats o familiars), els escorcolls a casa seva i als seus despatxos, i el calabós en què van passar dos dies. També han recordat el suport massiu de la gent: “Els crits ens van donar molta força, saber que la gent era fora donant-nos suport, sentir el repicar de les cassoles…”, han rememorat. I han comentat que la Guàrdia Civil no comprenia aquella mobilització: “Van quedar desconcertats”.

Cinc anys després, Jové ha alertat que “hi ha una vintena de persones que poden entrar a la presó en els propers mesos, persones investigades i perseguides. Nosaltres tenim una xarxa de suport i solidaritat, formem part d’un gran partit i no ens hem sentit mai sols, però molta de la gent que està pendent de judici és més anònima, i és de justícia recordar-nos d’ella”. Són persones acusades de delictes com el de malversació, que porta aparellats molts anys de presó: “càrrecs de Govern, funcionaris, treballadors de l’Administració, d’empreses i compromeses des de molts àmbits”, ha detallat Salvadó. Ell i Jové estan a l’espera d’un judici en què la Fiscalia de l’Estat i Vox els acusen de malversació, desobediència, prevaricació i revelació de secrets. I ho fan amb “l’angoixa”, ells i les seves famílies, de no poder planificar el seu futur.

Per últim, la consellera de Cultura del Govern, Natàlia Garriga, també ha intervingut a l’acte per vídeo. La llavors directora de serveis del Departament de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda ha explicat que les imatges de les milers de persones congregades al carrer, no les va veure fins més tard, quan ella i la resta de detinguts van sortir de la comissaria: “No us podeu imaginar l’emoció que ens va transmetre”. I ha volgut referir-se a com van viure aquell dia els treballadors del Departament d’Economia: “Ho van viure amb angoixa, però, alhora, amb la responsabilitat de saber que hi havien de ser per preservar la institució”. “A totes elles, moltes gràcies”, ha conclòs, de cor.

 D'esquerra a dreta, Marta Vilaret, Marta Vilalta, Lluís Salvadó, Oriol Junqueras, Josep Maria Jové i Raquel Sans, la qual ha introduït i moderat l'acte / Marc Puig
D'esquerra a dreta, Marta Vilaret, Marta Vilalta, Lluís Salvadó, Oriol Junqueras, Josep Maria Jové i Raquel Sans, la qual ha introduït i moderat l'acte / Marc Puig