5 lectures republicanes que pots llegir durant el confinament

L'emergència sanitària provocada pel coronavirus ha obligat al Govern a confinar la població catalana per frenar la pandèmia. És molt important seguir les directrius de la Generalitat, quedar-se a casa, mantenir una distància de seguretat entre persones, i només sortir per comprar aliments o fàrmacs o per treballar en cas d’oferir un servei essencial.

Des del passat 13 de març el teletreball, les connexions remotes, les activitats a distància, les sèries, la música o la lectura formen el nou dia a dia dels catalans i catalanes. Per fer més amè i suportable aquest confinament, des d’Esquerra Republicana us proposem 5 lectures republicanes per passar aquests moments:

  5 lectures republicanes que pots llegir durant el confinament

  1. Carregades de raons. La Dolors i la Montse Bassa, a més de germanes, són dues dones republicanes, feministes i grans amigues. En aquest llibre, relaten un dels moments més durs de la seva vida amb l’injust empresonament de l’exconsellera. Una visió des del punt de vista femení tot explicant el dia a dia de la presó, la tornada a Catalunya, el judici a la democràcia… Dos anys llargs, plens d’emocions, de vivències, però sobretot, dos anys on han sumat milers de raons per reivindicar i denunciar grans injustícies. A més, la presidenta Carme Forcadell, també injustament presa, escriu el pròleg per un "llibre que també se sent seu” ja que amb la Dolors van compartir molts mesos d’empresonament.
  2. Pere Aragonès, l’independentisme pragmàtic. La periodista Magda Gregori relata en aquest llibre com han canviat els darrers dos anys a Pere Aragonès. L’actual coordinador general d’Esquerra Republicana ha passat de ser secretari d’Economia i viure la política des de segona fila a protagonitzar-la passant a ser el vicepresident del Govern. Descobrim el vessant més personal de Pere Aragonès però també les seves visions polítiques sempre tenint ben presents dos objectius clars: la independència de Catalunya i la justícia social.
  3. El referèndum inevitable. L’exconseller republicà, cessat pel 155 i condemnat per desobediència pel Tribunal Suprem, explica en primera persona l’experiència viscuda davant l’alt tribunal amb els companys de govern, la presidenta del Parlament i els líders de les entitats sobiranistes. El llibre fa una diagnosi del camí recorregut per mirar el futur amb optimisme i construir un projecte polític guanyador. "És imprescindible mantenir una moral de victòria; si en lloc de flagel·lar-nos per allò que encara no hem aconseguit som capaços de donar valor al camí que sí que hem recorregut, segur que sabrem trobar la manera de mantenir l’ànim i les forces per continuar treballant”, afirma l’autor.
  4. Des del Banc dels acusats. Raül Romeva, condemnat injustament a 12 anys de presó per haver impulsat el referèndum de l’1 d’octubre, publica un recull d’esbossos del judici davant el Tribunal Suprem. Romeva expressa les seves conviccions i impressions a través del dibuix, traços que retraten fragments diversos del procés en primera persona i, sovint, des de l’humor. Com escriu Andreu Van den Eynde al pròleg: “En Raül dibuixa com algú que no té por de descriure la realitat i dir les coses pel seu nom”.
  5. Privilegi a l’altra banda del riu. El diputat republicà al Parlament i activista pels drets dels refugiats, Ruben Wagensberg retrata les contradiccions d’una societat construïda a base de privilegis. Amb pròleg de Jordi Cuixart, condemnat injustament a 9 anys de presó, el llibre és una crítica punyent a la dicotomia "nosaltres-ells", al relat del foraster com a adversari, i a la inacció contemporània, per la qual res no ens interpel·la més enllà de la pantalla. “Hi ha un discurs que cal construir cap endins, als privilegiats, en relació a les responsabilitats compartides”, diu l'autor. Un llibre per remoure consciències i canviar vides.