5 motius per celebrar el 28 de juny, el dia de l’Orgull LGTBI

El col·lectiu de gais, lesbianes, trans, bisexuals i intersexuals celebra, com cada 28 de juny, el Dia Internacional de l’Alliberament. Des d’Esquerra contribuïm a la seva visibilitat penjant la bandera LGTBI

El Dia Internacional de l’Alliberament o l’Orgull LGTBI se celebra des de 1969 cada 28 de juny. Aquest dia, actualment reivindicat arreu del món, va néixer de les revoltes que es van produir fa gairebé 50 anys a la ciutat de Nova York, uns fets que van significar el moment fundacional del moviment LGTBI.

Les dècades de mobilitzacions i reivindicacions del col·lectiu de lesbianes, gais, trans i bisexuals ha servit per avançar en la conquesta de drets i llibertats però encara queda molt camí per recórrer. En aquest sentit, la legislació catalana és una de les més avançades amb l’aprovació de la Llei 11/2014 contra la LGTBIfòbia. Tot i així, la discriminació i la violència que pateix aquest col·lectiu és ben palesa a la nostra societat és per això que Esquerra Republicana se suma a totes les mobilitzacions d’enguany.

En la lluita contra la discriminació de les persones LGTBI, la proximitat és clau
Chakir El Homrani Conseller d'Afers Socials, Treball i Famílies

De fet, aquest dilluns, el conseller d’Afers Socials, Treball i Famílies, Chakir El Homrani, i la directora general d’Igualtat, Mireia Mata van fer balanç del desplegament de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI. Aquesta xarxa, la primera a Europa, compta amb 43 serveis arreu de Catalunya, adreçats a les persones LGBTI i les famílies que necessitin qualsevol tipus d’informació, assessorament o acompanyament.

El conseller El Homrani es va mostrar contundent: “En la lluita contra la discriminació de les persones LGTBI, la proximitat és clau. Hem sumat i seguirem sumant esforços amb el món local per posar a l’abast del conjunt de la ciutadania un servei que ja s’ha consolidat com un referent en matèria LGTBI”.

Per la seva banda, el responsable de la Coordinadora LGTBI d’Esquerra Republicana, Xavi Florensa, explica que "malgrat els avenços legals dels darrers anys, les persones LGTBI encara pateixen discriminacions i homofòbia en molts àmbits de la nostra societat. Per això cal incorporar la perspectiva LGTBI a les polítiques institucionals, no només millora les condicions de vida del col·lectiu, sinó les de la societat en general”.

 Imatge de la carrossa d'Esquerra en la passada manifestació pel dia de l'Orgull LGTBI
Imatge de la carrossa d'Esquerra en la passada manifestació pel dia de l'Orgull LGTBI

En aquest context, des d’Esquerra us plantegem 5 raons per participar en el dia de l’Orgull LGTBI:

  • 1. Per denunciar la repressió i la violència que pateixen les persones LGTBI

Tot i que la situació al nostre país a nivell de drets i llibertats de les persones LGTBI és millor que en la d’altres parts del món, l’homofòbia, la lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia són presents a la societat. Aquest col·lectiu continua patint violència i la repressió per la seva orientació sexual o identitat de gènere. De fet, l’homosexualitat és perseguida legalment a gairebé 80 països del món, en alguns fins i tot és castigada amb la pena de mort, i en molts d’altres estats la legislació avala la LGTBIfòbia i encobreix a aquells que la practiquen. Cal denunciar-ho, sempre.

  • 2. Per lluitar contra la discriminació i l’estigma

La discriminació de les persones a causa de la seva orientació sexual o identitat de gènere també és una realitat que afecta al nostre país i hem de ser conscients que ens queda molt camí a recórrer en diferents àmbits com el de l’educació, l’esport o els col·lectius més vulnerables davant la discriminació com les persones amb discapacitat funcional, els i les joves, la gent gran o les persones trans. Cal reivindicar una societat garant en l’exercici dels drets i eradicar actituds discriminatòries de qualsevol mena, també vers el col·lectiu LGTBI.

Les persones LGTBI encara pateixen discriminacions i homofòbia en molts àmbits de la nostra societat. Per això cal incorporar la perspectiva LGTBI a les polítiques institucionals
Xavi Florensa Responsable de la Coordinadora LGTBI d’Esquerra Republicana

  • 3. Per avançar cap a una República respectuosa amb la diversitat sexual

La República catalana ha de ser justa i ha de garantir els mateixos drets i oportunitats per a tothom. Volem una República respectuosa amb la diversitat i llibertat sexual i de gènere, lliure d’homofòbia i transfòbia, i on el dret d’estimar com es vulgui i de constituir una família, sigui quina sigui, formi part del seu ADN.

  • 4. Per reclamar els drets dels refugiats LGTBI

Aquest any les entitats han posat el focus amb la situació dels refugiats LGTBI, un col·lectiu que es veu obligat a abandonar els seus països d’origen a causa de la seva orientació sexual o identitat de gènere i que continuen sent discriminats quan arriben als països d’acollida.

  • 5. Per contribuir a la visibilitat del col·lectiu LGTBI

El motiu principal per participar del ‘Pride’ és per fer visible el col·lectiu de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals. Cal fer visible la lluita per l’alliberament sexual sempre, però des d’Esquerra Republicana us animem aquesta setmana a participar als actes i mobilitzacions del teixit associatiu LGTBI arreu del país. Us en destaquem algunes:

A Barcelona hi haurà dues manifestacions el dissabte 30 de juny, la del Pride on Esquerra hi tindrà un vehicle (sortirà a les 17.30 hores des del Portal de Santa Madrona, al costat del Parc de les Tres Xemeneies), i una segona, la Comissió Unitària 28J, a les 18.30 hores a la Plaça Universitat.

La ciutat de Palma també acollirà una manifestació pel dia de l’Orgull LGTBI, serà el dijous 28 a les 19 hores a Es Baluard.

Altres ciutats com Girona o València han acollit en els darrers dies manifestacions a favor de la visibilitat i els drets LGTBI.