La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, durant la roda de premsa / Marc Puig
La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, durant la roda de premsa / Marc Puig

Marta Vilalta destaca el combat de la pandèmia, el blindatge del català, la resolució del conflicte polític per assolir la independència i les transformacions del Govern

“Aquest 2022 seguirem treballant per ajudar la gent en el dia a dia i per avançar cap a la República Catalana”, ha assegurat la secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, a la primera roda de premsa de l’any. Seguint aquesta línia estratègica, els republicans s’han marcat cinc grans objectius per al 2022.

“Hem de seguir lluitant contra la pandèmia”, ha dit en primer lloc Vilalta, “una lluita que, amb els pressupostos de la Generalitat aprovats, podrem afrontar de la millor manera”; “hem de posar el focus en el sistema sanitari i en l’educació, i hem de reactivar el país amb ajudes i recursos”, ha afegit.

El segon objectiu, pels republicans, és la protecció del català en tots els espais. “La llengua catalana és una eina d’equitat i de cohesió i no hi volem ni podem renunciar; davant d’aquells que la utilitzen per dividir i fomentar l’odi, nosaltres volem construir, al voltant de la llengua, una societat cohesionada i amb garantia d’igualtat d’oportunitats per a tothom”, ha reivindicat Vilalta, que també ha posat en valor el Pacte Nacional per la Llengua, que “ben aviat començarà a caminar”.

Avançar en la resolució del conflicte també és un objectiu prioritari i imprescindible”, ha prosseguit. Esquerra Republicana té clar que el 2022 ha de ser l’any en què es comenci a desencallar el conflicte amb l’Estat espanyol a través de concrecions i avenços en la taula de negociació. “La via negociada és un consens del país i la considerem prioritària; la seguirem explorant, posarem l’autodeterminació i l’amnistia sobre la taula i ens arremangarem perquè hi hagi una resolució democràtica”, ha asseverat la portaveu.


També ha assenyalat que, en les properes reunions de la taula, seria positiu que la delegació catalana s’ampliés amb la incorporació dels membres del Govern de Junts. “Convidem i emplacem Junts a que, en lloc de fer declaracions contra la taula, se sumin a aquest procés de negociació, que sabem que és el camí per guanyar la República”, ha afegit. “Confrontar idees i projectes polítics a la taula és el camí que considerem millor per avançar i guanyar el referèndum i l’amnistia, i això és el que demanem al conjunt de l’independentisme, que confrontem aquest projecte guanyador a la taula i desmuntem els arguments de l’altra part, de l’Estat espanyol, i no de la mateixa part, els que compartim el projecte de la independència i la República”.

El quart objectiu, molt lligat a l’anterior, és la fi de la repressió: “Hi ha persones exiliades i centenars de persones represaliades, algunes esperant judici des de fa anys i enfrontant-se a penes de presó i inhabilitacions; per això, reivindiquem l’amnistia, i portarem aquests casos a Europa, per trobar-hi la justícia que no existeix a l’Estat espanyol”, ha constatat.

Esquerra Republicana defensa amb fermesa la construcció d’un país “lliure, just, amb prosperitat compartida, verd i feminista”, i en aquest sentit, Vilalta ha exposat el cinquè objectiu: “consolidar les transformacions republicanes que el Govern liderat pel president Pere Aragonès ja ha començat a impulsar”. Alguns exemples que ha mencionat són la gratuïtat de l’educació al P2, l’inici d’una energètica pública i els passos per garantir l’equitat menstrual, “polítiques republicanes i transformadores que tenen un impacte real en la vida de la ciutadania”.

Etiquetes