Dones amb tots els drets

El 8 de març sortim al carrer per defensar una República feminista

Com cada 8 de març, commemorem el Dia Internacional de les Dones i Esquerra Republicana reivindica que el feminisme impregni totes les esferes, avui i els 365 dies de l’any. Aquest 8 de març la reivindicació té un impacte especial per la vaga de dones impulsada per les bases del moviment feminista. A Barcelona es farà una manifestació que començarà a les 18,30 hores a la confluència de l’Avinguda Diagonal amb Passeig de Gràcia i arribarà fins a la Plaça de Catalunya, on es llegirà un manifest i hi haurà diverses actuacions.

Esquerra Republicana apel·la a les seves amigues i amics, simpatitzants i militants perquè es mobilitzin a favor dels drets de les dones i contribueixin a una societat més justa i igualitària, i els anima també a participar en els diversos actes organitzats arreu del territori, que poden consultar en aquesta agenda.

El compromís complert de les llistes cremallera

El partit republicà fa un treball diari per garantir que els drets de les dones siguin plenament efectius i no pateixin retrocessos, i té clar que en el procés de construcció de la República les dones han de ser protagonistes.

Esquerra Republicana és un dels primers partits que ha assumit el compromís de fer llistes cremallera i que les dones tinguin igualtat d'oportunitats per participar a la vida pública i política. Les candidates republicanes a les eleccions del 21-D van representar el 50% del total de la llista, i ara el nou grup parlamentari compta amb 16 diputades i 16 diputats.

La República serà feminista o no serà

El fet que Esquerra fos l’únic partit que proposés una dona per formar part de la mesa del Parlament –Alba Vergés, com a secretària quarta– o la celebració d’actes paritaris materialitzen també el compromís del partit amb la igualtat de gènere. La República serà feminista o no serà, i per tant ha de ser construïda sobre cinc pilars:

  1. Lluita contra la precarització i la pobresa femenines
  2. Garantia d’accés a les dones a tots els àmbits de representació i presa de decisions
  3. Igualtat salarial i garantia professional
  4. Eradicació de la violència masclista
  5. Dret a la maternitat i a decidir sobre el propi cos

Tot i els avenços aconseguits, la discriminació per raó de gènere és encara molt evident. El 22 de febrer va ser el Dia Europeu per la Igualtat Salarial, i el partit recordava algunes dades que evidencien la precarietat laboral de les dones i la feminització de la pobresa: a Catalunya la bretxa salarial és del 23,9%, el 75% dels contractes a temps parcial són de dones, les dones representen menys d’un 20% dels consells d’administració de les grans empreses i una de cada dues catalanes tenen rendes per sota del llindar individual de pobresa.

Però no tot gira al voltant del mercat laboral. En el Dia de la Dona Treballadora, no podem deixar de banda una qüestió clau: la divisió sexual del treball, que té per resultat la doble jornada laboral –la feina fora de casa i la domèstica– que moltes dones es veuen obligades a assumir.

Les desigualtats en l’espai familiar són flagrants, i per això Esquerra defensa una reorganització de les tasques de cura i de la llar basada en la corresponsabilitat i treballa per tirar endavant polítiques de conciliació de la vida laboral, personal i familiar. També posa el focus en la necessitat de replantejar els permisos de maternitat i paternitat perquè siguin més llargs i flexibles, donant l’oportunitat als pares d’escollir quan volen agafar les setmanes que els pertoquen.

 Marta Rovira i Carme Forcadell
Marta Rovira i Carme Forcadell

A nivell legislatiu, el Parlament va aprovar la Llei 17/2015 d’igualtat efectiva entre homes i dones el juliol de 2015, però el Tribunal Constitucional va anul·lar els articles que regulaven qüestions com els plans d’igualtat a la feina, mesures per prevenir l’assetjament sexual, la presència de dones en la negociació col·lectiva o la perspectiva de gènere en la prevenció de riscos laborals.

Esquerra Republicana denuncia la supressió d’aquests articles i vol impulsar noves lleis que facin valer els drets de les dones i la igualtat de gènere, tal com es pretenia fer amb el projecte de llei per a la igualtat de tracte i no-discriminació que el Govern va aprovar el gener de l’any passat i que ha acabat decaient degut a la dissolució de la legislatura.

Esquerra defensa una reorganització de les tasques de cura i de la llar basada en la corresponsabilitat i treballa per tirar endavant polítiques de conciliació de la vida laboral, personal i familiar

Esquerra, a més, compta amb una sòlida estructura interna orientada a garantir la igualtat de gènere, formada per la Vicesecretaria d’Entorn, Gestió del Coneixement i Dones; les secretaries de la dona a nivell regional, comarcal i municipal; l’Executiva Nacional de Dones, i l’Assemblea Nacional de Dones. En aquests moments estan desenvolupant una eina de recollida de dades que genera una sèrie d’indicadors, el Gestor per la Igualtat, amb l’objectiu d’implementar el Pla per la Igualtat. Aquesta aplicació recull dades com, per exemple, el nombre de dones i el nombre d’homes que han participat en un determinat acte. L’objectiu és emprendre les millores que siguin necessàries dins del partit. També s’organitzen trobades a nivell municipal per tal que els republicans rebin formació en perspectiva de gènere.