A iniciativa d’Esquerra el Parlament insta el Govern a garantir la continuïtat del Memorial Democràtic

La portaveu parlamentària d’Esquerra, Anna Simó, destaca la necessitat de garantir la continuïtat de la tasca del Memorial Democràtic amb una junta de govern regular i una seu estable.


La comissió d’afers institucionals del Parlament de Catalunya ha aprovat a iniciativa d’Esquerra una proposta de resolució que insta el Govern de la Generalitat a dura terme les actuacions necessàries per tal de ‘garantir la continuïtat efectiva del Memorial Democràtic de Catalunya coma referent nacional en polítiques públiques de memòria democràtica amb un director, una junta de govern i una seu estable’.

La portaveu d’Esquerra, Anna Simó, ha destacat que ‘malgrat que el pas del temps entre la presentació de la proposta i la seva defensa ha fet que a hores d’ara ja s’hagi nomenat un director del Memorial, el que cal és garantir una junta de govern regular que sigui escoltada i una seu estable per tal de garantir la continuïtat d’aquesta institució’.

La proposta de resolució destaca que el Memorial es va crear amb la finalitat de preservar la memòria democràtica del país coma expressió de la seva llibertat, i que servís com a instrument per aplicar polítiques públiques destinades a la recuperació de la memòria de les persones i institucions que va fer front al règim franquista i amb la voluntat de convertir la memòria democràtica de la col•lectivitat en un capital ètic i polític que commemorés la lluita per l’assoliment dels valors democràtics , reconegués els protagonistes i estimulés la formació i la investigació en els valors de la pau, el respecte mutu, la llibertat i la democràcia.

La proposta ha estat aprovada amb els vots a favor de tots els grups parlamentaris excepte el PP. CiU ha votat a favor de la proposta tot i que l’esmena que havien presentat no ha estat acceptada per Esquerra en considerar que el text original era molt més concret que la proposta que feia el diputat de CIU, Santi Vila. El diputat de CIU ha explicat que algunes de les demandes de la proposició com el nomenament d’un director i una seu estable ja estaven resoltes però, ha convingut en la necessitat de tenir una junta de govern regular i en la necessitat de garantir la continuïtat de l’ens.