La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà / Marc Puig
La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà / Marc Puig

Les emissions contaminants del tractament de residus suposen el 6% de les emissions globals a Catalunya; per això, la moratòria prohibirà la creació d’incineradores i permetrà tancar i desmantellar les existents

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural durà a terme una moratòria d’infraestructures d’incineració de residus. Aquesta moratòria, que ha anunciat la consellera Teresa Jordà al ple del Parlament i que s'incorporarà a la llei de mesures d'acompanyament dels pressupostos, prohibirà la creació i l’ampliació d’incineradores a Catalunya i permetrà realitzar un pla de tancament i desmantellament de les existents.

“El cost ambiental del tractament de residus ens preocupa, però sobretot ens ocupa”, ha dit la consellera, i és que les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle suposen vora el 6% de les emissions globals del país, sent l’1,4% les associades a la incineració. “Aquesta conselleria ha entomat la problemàtica i ha buscat les fórmules jurídiques i legals per fer-ho; de fet, ho farem amb la nova Llei de Residus”, ha afegit Jordà, que també ha recordat que la intenció del Departament i de tot el Govern és anar més enllà i “caminar cap al residu zero”.

Precisament en aquest sentit, la diputada d’Esquerra Republicana Mònica Palacín ha alertat que “si limitem la gestió dels residus només al procés de destrucció, no reduïm el consum en origen, sinó que obrim la veda, fins i tot, a augmentar-ne el volum”. A més, “cremar directament, com fan algunes plantes de valorització, o gasificar residus com es proposa a la planta de Juneda, no són, en cap cas, una solució de res, al contrari”, ha assenyalat. “El que cal és un canvi en la gestió dels residus, és a dir, prioritzar la prevenció, la recuperació i el reciclatge de materials”, ha defensat, “i segur que ho farem amb la nova Llei de Residus”.

Necessitem la moratòria i la Llei de Residus per fixar criteris ambientals a projectes inverosímils
Mònica Palacín Diputada d'Esquerra Republicana al Parlament
 La diputada d'Esquerra Republicana Mònica Palacín / Marc Puig
La diputada d'Esquerra Republicana Mònica Palacín / Marc Puig

De fet, Palacín ha recordat que, mentre no es disposés d’aquesta llei, el març del 2020 el Parlament va aprovar aplicar una moratòria a nous projectes d’incineració de residus, però “el Departament de Territori va dir, fa un any, que aquesta moratòria no era possible”. Així doncs, ara, el Departament d’Acció Climàtica de la Nova Generalitat Republicana dona compliment a allò que es va acordar que es faria.

“Necessitem la moratòria i sobretot necessitem a la Llei de Residus perquè cal fixar criteris ambientals a projectes inverosímils com el de la incineradora industrial de Cercs, que ha topat amb traves urbanístiques, però amb cap legislació ambiental”, ha prosseguit Palacín. “Ara, amb la connivència del govern municipal, aquest projecte torna a ser una amenaça pel territori”, ha denunciat.

La diputada ha acabat la seva intervenció explicant que alguns grups parlamentaris han estat treballant en coordinació constant amb entitats ambientals per “posar fi a la incineració de residus, finalitzar una llei ambiciosa i un pla de reducció i tancament d’incineradores, abocadors i plantes de valorització energètica”, i per això tant ella com la consellera Jordà han manifestat el seu agraïment a aquestes entitats.