La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, durant la roda de premsa d'avui / Marc Puig
La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, durant la roda de premsa d'avui / Marc Puig

Els republicans posen en valor el preacord aconseguit amb la CUP sobre aspectes com el dret a l’habitatge

Esquerra Republicana afronta aquesta setmana amb la voluntat de tancar un acord amb les altres formacions independentistes per investir Pere Aragonès com a president de la Generalitat el divendres 26 de març, i per configurar un nou govern al més aviat possible. “Volem afrontar, amb totes les eines, reptes com el rescat social, la reconstrucció i transformació del país, el compromís antifeixista i l’avenç cap a la República catalana”, ha constatat la secretària general adjunta i portaveu del partit, Marta Vilalta, en roda de premsa.

Els republicans celebren el preacord aconseguit amb la CUP i anunciat ahir, diumenge, “després d’un treball intens i honest en reunions i grups de treball”, amb propostes concretes tant en l’àmbit social com el nacional, que ara hauran de validar els òrgans interns dels dos partits. “Tots fem un esforç molt gran perquè el moment i l’oportunitat s'ho valen”, ha explicat Vilalta.

Ara, Esquerra té intenció de treballar intensament per tancar també un acord amb JxCat: “Confiem concretar un acord per investir Pere Aragonès aquest divendres; el país ho necessita i no s’entendria que no ho féssim”, ha assenyalat. “Tot i tenir alguns punts de vista diferents, estem segurs que podrem fer l’acord amb JxCat i configurar una majoria independentista que permeti investir Pere Aragonès, tenir un nou govern i iniciar una nova legislatura per donar resposta a les necessitats de la gent”, ha insistit la republicana.


El preacord amb la CUP

Un dels grans punts d’acord entre Esquerra i la CUP afecta l’emergència habitacional. Republicans i cupaires veuen necessari impulsar una agenda legislativa catalana en matèria d’habitatge i, alhora, actualitzar els protocols per evitar desnonaments, sobretot a persones en risc de vulnerabilitat.

També han concretat propostes en l’àmbit de la salut: en plena pandèmia, volen reforçar l’atenció primària dedicant-hi el 25% del pressupost. I en l’àmbit de l’ordre públic han acordat que, mentre no es publiquin uns nous protocols, se suspengui l’ús dels projectils de foam, així com implementar una comissió parlamentària d’estudi sobre el model d’ordre públic català.

En l’àmbit nacional, Esquerra i la CUP han tractat com culminar el camí cap a la República catalana. S’han compromès a preparar les condicions necessàries al llarg de la legislatura per realitzar “un nou embat democràtic”, preferentment en forma de referèndum, mentre es manté l’aposta d’Esquerra pel procés de negociació amb l’Estat per resoldre democràticament el conflicte.

Etiquetes