Esquerra Republicana lamenta les acusacions de l’Advocacia de l’Estat i insisteix que la causa general es manté contra l’independentisme

Els republicans destaquen que la reforma del Codi Penal ha portat l’Advocacia de l’Estat a rebaixar les penes respecte de les que demana Fiscalia per a Jové, Salvadó i Garriga

Esquerra Republicana lamenta que l’Advocacia de l’Estat demani pena de presó per al president del Consell Nacional del partit i president del grup parlamentari, Josep Maria Jové. Els republicans sostenen, una vegada més, que fer un referèndum no és un delicte, sota cap Codi Penal. De fet, recorden, fer-ho va ser explícitament despenalitzat l’any 2005. En aquest sentit, Esquerra constata que la judicatura continua segrestada per la dreta i l’extrema dreta espanyoles, que insisteix en l’ànim repressiu contra l’independentisme. Els republicans, doncs, consideren que es fa evident que el conflicte polític continua vigent, així com la causa general contra el moviment.

Amb tot, Esquerra Republicana posa de relleu que la reforma del Codi Penal hagi portat l’Advocacia de l’Estat a proposar una rebaixa de penes respecte la Fiscalia, en el marc de la causa contra Jové, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el republicà, Lluís Salvadó. Una causa que s'emmarca en la seva implicació en l’1 d’Octubre i que els republicans consideren el “judici al Referèndum”.

Des d’Esquerra Republicana, defensen que el posicionament de l’Advocacia de l’Estat confirma que la interpretació de la malversació feta en altres instàncies és arbitrària, tendenciosa i retorçada. En aquest sentit, els republicans asseguren que l’aplicació i la interpretació del delicte proposades, per exemple, pel Tribunal Suprem i la Fiscalia, obvien de manera flagrant la voluntat del legislador. Així ho constata, diu Esquerra, el posicionament que avui mateix emet el jutge Llarena, reiterant una interpretació maliciosa i parcial de la malversació en el cas de les persones exiliades. Un posicionament que els republicans condemnen.

Per Esquerra, aquestes altres instàncies perpetuen la voluntat repressiva dels aparells de l’Estat. En aquesta contradicció, els republicans hi assenyalen, de nou, el conflicte intern que la reforma del Codi Penal va generar en el sí de l’Estat, el qual deixa al descobert les costures del règim del 78.

L’Advocacia aplica el nou Codi Penal per desobediència i malversació

Tal com ja va fer en l’escrit de revisió de les sentències dels líders empresonats, l’Advocacia de l’Estat sol·licita l’aplicació del tipus atenuat del delicte de malversació, introduït en la reforma del nou Codi Penal. Així, en el seu escrit, l’Advocacia de l’Estat demana un any d’inhabilitació per desobediència a la consellera Garriga, i tres anys i mig de presó i set anys d’inhabilitació per desobediència i malversació a Josep Maria Jové. Salvadó en queda exclòs, per la seva banda, de manera que la proposta de l’Advocacia és que no se l’acusi de cap delicte en el marc d’aquesta causa.

Aquest és el segon escrit d’acusació que es rep en aquesta causa, després que la Fiscalia presentés el seu el passat mes de febrer. Els republicans resten a l’espera de l’últim escrit d’acusació i de poder presentar els seus escrits de defensa en el moment processal oportú, abans de conèixer la data de judici.