Afers Socials i Famílies posa a disposició albergs per atendre els infants i adolescents que tenen els pares hospitalitzats o aïllats pel coronavirus

Pels infants menors de 3 anys es proporcionarà una família d'acollida prèviament acreditada per l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció de manera temporal

El departament d'Afers Socials i Famílies ha posat a disposició diversos albergs per atendre els infants i adolescents que tenen els pares hospitalitzats o aïllats pel coronavirus. En plena crisi sanitària, s'han donat situacions en què alguns adults han quedat aïllats o hospitalitzats durant dies i setmanes pel coronavirus i no poden tenir cura dels seus fills filles o altres menors d'edat a càrrec seu.

Quan aquestes situacions es donen, l'àrea social dels hospitals i els serveis socials analitzen i contemplen la possibilitat que aquests infants i adolescents es puguin quedar amb altres famílies. Però no en totes les situacions és possible i, davant d'aquesta situació, cal evitar el desemparament involuntari i temporal i donar-los atenció des de l'administració.

El departament d'Afers Socials i Famílies està treballant per posar en marxa un projecte d'acompanyament des del món social i de l'educació en el lleure per donar atenció integral i temporal a aquests infants i adolescents:

Infants menors de 3 anys
En aquests casos es proporcionarà una família d'acollida prèviament acreditada per l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA). Primer, s'optarà per les famílies d'urgència i diagnòstic i, després, per les famílies acollidores, sigui en llistes d'espera o tinguin algun infant acollit amb capacitat d'acollir-ne un altre.

L'objectiu en aquests casos és proporcionar als nadons i a la petita infància un entorn familiar acollidor, que se supleixin temporalment les necessitats de cures, alimentació i afecte mentre que els pares i mares i cuidadors/es d'aquests infants no puguin fer-se'n càrrec durant la impossibilitat.

Infants i adolescents de 3 a 18 anys
Des del departament es proporcionarà l'opció de fer una estada en algun dels albergs de la XANASCAT, arreu del país. L'objectiu és oferir-los un espai d'oci, d'acompanyament, d'afecte i d'activitats culturals i educatives mentre no puguin tornar a casa o cap familiar pugui cuidar-se d'ells. No hi ha límit de dies d'estada, ni estada mínima.

Personal qualificat en l'àmbit social i el lleure educatiu atendrà als infants i adolescents durant les 24 hores. A més, les estades comptaran amb horaris, alimentació i activitats similars a la de les colònies d'estiu. També, i tenint en compte la situació extraordinària en la qual ens trobem, s'habilitaran diàriament canals de comunicació telemàtica amb els seus familiars i la possibilitat d'espais de repàs escolar per tal de cobrir el tancament de les escoles.

Afers Socials i Famílies té l'objectiu principal d'oferir un projecte viu i flexible, que es pugui reproduir en quatre punts del país per poder garantir el dret a aquest servei públic, gratuït i innovador per part de tota la ciutadania de Catalunya. I, sobretot, mantenir la vocació de servei públic vetllant pels drets dels infants a ser cuidats i a continuar aprenent.