Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, al Parlament de Catalunya
Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, al Parlament de Catalunya

La subvenció es destinarà a produir most concentrat rectificat, amb l’objectiu de desviar part de la producció del raïm i reduir-ne l’excedent

El departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, invertirà 4 milions d’euros en una línia d’ajuts per a la producció de most concentrat rectificat (MCR). La finalitat és aconseguir desviar part de la producció del raïm apte per a la DO Cava cap a la producció d’aquest most, i així reduir-ne l’excedent. El MCR és un líquid amb una altíssima concentració de sucres naturals que es fa servir en l’elaboració de vins escumosso de qualitat.

La mesura pretén afrontar la verema “en les millors condicions possibles”, ha anunciat la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà. “Encara que sigui difícil, hem d’aconseguir reduir l’excedent de raïm i vi base cava, i així millorar l’equilibri entre l’oferta i la demanda”, ha explicat Jordà. La consellera ha afirmat que és el moment de “ser valents”: “el sector del Cava ja ho és, porta molts anys batallant i ha fet arribar molt lluny la DO Cava”. I en aquest sentit, Jordà ha volgut posar en valor “l’esforç de tot el sector, el treball amb consens i el compromís de les les parts implicades en pro del Cava català”.

Actualment, alguns elaboradors de cava utilitzen el most concentrat, però fabricat amb raïm fora de la zona Cava. La mesura d’Agricultura, doncs, pretén estendre l’ús d’aquest MCR a més elaboradors i fer-ho amb raïm apte per a Cava, donant una sortida addicional al raïm porduït a la zona, i reduint l’ús d’inputs externs al sector viticultor. En aquesta línia, tal i com ha apuntat Jordà, “caldrà desenvolupar la logística i el suport normatiu per fer-ho possible”.

L’anunci d’aquesta mesura ha tingut lloc durant la Tercera Cimera del Cava, que ha reunit per videoconferència a representants del sector del Cava, convocats pel Departament. L’objectiu era el de concretar conjuntament possibles actuacions per reduir els efectes provocats per la crisi de preus que viu el sector i per l’emergència sanitària del coronavirus.

Etiquetes