Marta Vilalta en un acte a la presó de Lledoners per demanar l'alliberament dels presos i preses polítiques / ACN
Marta Vilalta en un acte a la presó de Lledoners per demanar l'alliberament dels presos i preses polítiques / ACN

La portaveu d’ERC és periodista, exdiputada i directora general de Joventut. No sabria entendre la seva vida sense el patinatge artístic, i sempre se sentirà lligada a les JERC. Com a portaveu, vol contribuir a visibilitzar les dones i la joventut. Davant la repressió de l’Estat, està convençuda que cal persistir, transformar la ràbia en força i la impotència, en fermesa

Marta Vilalta va assumir el càrrec de portaveu nacional del partit en uns moments extremadament difícils i excepcionals. La sensació és agredolça: afronta aquesta nova responsabilitat amb il·lusió, però és molt conscient que “tot això s’ha precipitat per la voluntat que tenen d’escapçar-nos i de silenciar les veus que lideren el partit”.

Amb tot, assegura que “en els moments més complicats no val dir ‘no, ara no estic a punt’, sinó que és precisament en aquests moments que cal dir ‘i tant, aquí estic per qui em necessiti, endavant’”. Amb gent com ella, jove, preparada i de fermes conviccions, el partit es reorganitza i es manté fort.

Vilalta és periodista i té una àmplia trajectòria des de la seva militància a les JERC. És directora general de Joventut de la Generalitat i va ser diputada en la desena legislatura. És de Torregrossa, al Pla d’Urgell; per a ella, el millor poble del món.

En els moments més complicats no val dir ‘no, ara no estic a punt’, sinó que és precisament en aquests moments que cal dir ‘i tant, aquí estic per qui em necessiti, endavant
Marta Vilalta Portaveu d'Esquerra Republicana
 Marta Vilalta exercint com a portaveu d'Esquerra Republicana en roda de premsa / ACN
Marta Vilalta exercint com a portaveu d'Esquerra Republicana en roda de premsa / ACN

Torregrossa i les “Metralletes”

Torregrossa és un poble d’uns 2.300 habitants amb una intensa vida social i associativa, i Vilalta el descriu com “una gran família”. Des que tenia cinc anys, ha estat vinculada al Club Esportiu Patí Torregrossa fent patinatge artístic. Ara practica la modalitat de show petit, i el seu equip té el sobrenom de “Metralletes”, “un nom de guerra que prové d’una broma nostra i que no és gaire políticament correcte”, diu Vilalta rient.

La peculiaritat de la modalitat de show és que requereix molta sincronització, i consisteix en interpretar una petita història amb l’acompanyament de música i vestuari. Per a ella el millor és “veure que totes les hores d’esforç i dedicació valen la pena, i no només pels resultats, sinó per la cohesió de grup que s’aconsegueix, la possibilitat de fer un esport i passar temps amb gent que estimes”.

De petita també va aprendre a tocar la guitarra i el piano, i va participar en diverses competicions d’escacs. Actualment, si la vida laboral li ho permet, gaudeix molt llegint i veient partits del Barça.

 La portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, signant llibres en la passada Diada de Sant Jordi / ACN
La portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, signant llibres en la passada Diada de Sant Jordi / ACN

Una trajectòria lligada a l’àmbit comunicatiu

“L’àmbit de la comunicació sempre m’ha agradat molt”, explica Vilalta, “però el que em va cridar més l’atenció de la carrera de periodisme és que tocava molts altres àmbits, com el dret, l’economia o la política”.

Li agrada molt escriure, i per això va crear un bloc on publicava reflexions, sentiments, històries, queixes i opinions. “Ara, però, en un món en què la immediatesa és el que preval sobre tot, expresso els meus pensaments i opinions a través de les xarxes socials”.

El 2004 va començar a militar a les JERC i a ERC perquè tenia ganes de canalitzar els seus ideals i sentiments reivindicatius a través d’una organització. “Les JERC es van convertir en un puntal de la meva vida. Hi vaig fer molts amics i va ser una base importantíssima d’aprenentatge en tots els àmbits”, explica. “Sempre em sentiré de les JERC, i espero que segueixi sent una organització forta i amb relleus”.

Un cop llicenciada en periodisme, va ser escollida portaveu de les JERC-Ponent i cap de premsa de la Federació d’Esquerra a Lleida. Paral·lelament, va començar a estudiar ciències polítiques a la UOC. No va poder acabar aquesta segona carrera, però va trobar-la un complement formatiu molt útil per la feina que estava fent.

Les JERC es van convertir en un puntal de la meva vida. Hi vaig fer molts amics i va ser una base importantíssima d’aprenentatge en tots els àmbits
Marta Vilalta Portaveu d'Esquerra Republicana

Del 2009 al 2012 va treballar a l'oficina de comunicació del departament de Governació i Relacions Institucionals, i del 2011 al 2013 va ser la secretària nacional de comunicació de les JERC.

El 2012 va ser escollida diputada, una responsabilitat que segons Vilalta fa sentir vertigen, però sobretot orgull. Era la més jove del Parlament, i va treballar intensament cada dia per demostrar que els joves poden fer les coses igual de bé que la resta. Conserva un record especial d’un ple monogràfic sobre joventut en què va ser portaveu. El 2015, Esquerra la va escollir secretària nacional d’Entorn.

Directora general de Joventut

A l’onzena legislatura va ser nomenada directora general de Joventut, i des de fa un any està cursant un màster en direcció pública. Vilalta treballa des de la màxima d’haver de garantir la igualtat d’oportunitats de tots els joves del país. “No pot ser, per exemple, que un jove que viu en un poble determinat tingui menys oportunitats que un altre jove pel fet de viure en aquest poble”, explica.

“Hem d’evitar que alguns pobles acabin buits de joves perquè tots marxen a viure fora per estudiar o treballar, i cal vigilar de no arribar a un envelliment excessiu en algunes zones que no permeti garantir un present i un futur per a tothom”.

 La secretària general de Joventut, Marta Vilalta, acompanyada de la llavors consellera de Treball, Dolors Bassa, ara empresonada injustament / ACN
La secretària general de Joventut, Marta Vilalta, acompanyada de la llavors consellera de Treball, Dolors Bassa, ara empresonada injustament / ACN

Un altre tema en què s’ha centrat especialment és la violència masclista entre els joves. Considera molt preocupant la baixa percepció del masclisme entre el jovent i el fet de normalitzar comportaments com, per exemple, el control a través del mòbil.

Evidentment, també lluita contra l’atur i per aconseguir el retorn del joves que van haver de marxar a treballar a l’estranger fa uns anys. “El món de la direcció general de Joventut és molt ampli. A banda dels exemples anteriors inclou àmbits com la formació, l’accés a l’habitatge, la salut o la participació”, explica.

Jove i dona

“Soc feminista perquè sempre he defensat la igualtat en tots els àmbits de la vida, i reivindico la visibilització, reconeixement i apoderament de les dones. Vivim en una societat que encara és masclista, i per tant tenim l’obligació de caminar cap a la igualtat efectiva entre homes i dones. No hi ha alternativa possible”, proclama Vilalta.

Si per ser dona ja ets menystinguda, encara és pitjor si ets dona i jove. És un doble estigma”, afegeix. Com a portaveu nacional d’Esquerra, vol contribuir a “visibilitzar les dones i la joventut, posar veu femenina a Esquerra i evidenciar que les dones tenim tantes coses a dir com els homes i estem perfectament preparades per a fer-ho”.

Soc feminista perquè sempre he defensat la igualtat en tots els àmbits de la vida, i reivindico la visibilització, reconeixement i apoderament de les dones
Marta Vilalta Portaveu d'Esquerra Republicana

La democràcia sempre guanya

Vilalta ha fet el pas de convertir-se en portaveu del partit en un context molt dur. “Sé que és complicat conservar la il·lusió en moments en què la repressió és tan brutal i patim un setge de l’Estat a nivell polític i sobretot judicial i policial, però hem de perseverar i seguir creient en nosaltres”, diu convençuda.

“No hem d’oblidar que el moviment independentista i republicà neix amb un ADN cívic i és un projecte col·lectiu il·lusionador i esperançador. Costarà i potser patirem, però si seguim mobilitzats i teixim complicitats per defensar els drets i la democràcia no hi ha alternativa que no sigui la de guanyar”, conclou.

Etiquetes