Així serà el retorn a les aules que preveu el conseller Bargalló: a partir del juny i per fer acompanyament i tutories

Educació ha explicat que els centres educatius podran obrir amb grups reduïts d’alumnes i si es troben en la fase 2 del desconfinament

A partir del mes de juny tornarem a veure escoles i instituts oberts, però no per impartir el temari com fins ara. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha explicat que el Govern ha aprovat els criteris d’obertura dels centres educatius. Es tracta d’un pla que especifica que l’obertura de les escoles es podrà començar a fer "als territoris que estiguin en la fase 2 del desconfinament a partir de l’1 de juny. La resta de territoris podran anar obrint en la mesura que vagin entrant en fase 2”, segons ha concretat el conseller.

El titular d’Educació, però, ha deixat clar que aquest retorn no és per reprendre les classes habituals. "El curs acaba el 19 de juny i no es torna a reprendre presencialment. El curs porta ja mesos fent-se telemàticament i telemàticament acabarà. Les condicions sanitàries no permeten tornar a fer les classes presencials”, ha sentenciat. En aquest sentit, Bargalló ha posat en valor la tasca del professorat: "vull reconèixer la feina diària i constant del nostre professorat, de tots els nivells. Han superat una situació que no esperaven, han canviat les programacions, han acompanyat els alumnes i ho estan fent d'una manera excepcional".

El curs porta ja mesos fent-se telemàticament i telemàticament acabarà. Les condicions sanitàries no permeten tornar a fer les classes presencials
Josep Bargalló Conseller d'Educació

Així, segons les edats dels alumnes, la tornada a les aules a partir del juny, sempre de forma voluntària, es farà de la següent manera:

  • Infants de 0 a 12 mesos. Bargalló ha assegurat que les llars d’infants presenten més dificultats d’obertura i, en el cas dels infants de 0 a 12 mesos, no n’és aconsellable la tornada: “són d’un risc immunològic que fa impossible que ho puguem autoritzar”, ha afirmat.
  • Infants d’entre 1 i 3 anys. Cada llar d’infants haurà d’analitzar les condicions sanitàries i d’higiene, tant dels espais com del professorat, i decidir si poden oferir el servei. “Si ho poden fer, estan autoritzades a obrir amb 5 infants per espai i sense menjador, perquè el menjador necessita unes actuacions que ningú pot realitzar en les properes setmanes”, ha detallat el conseller.
  • Infants d’entre 3 i 6 anys. En l’etapa de 3 a 6 anys els centres públics i concertats podran obrir per acollir i fer un acompanyament als nens i nenes, en grups de fins a 13 alumnes, si els progenitors han d’anar a treballar. El titular d’Educació també ha informat que en cas que s’aprovi, com demana Esquerra Republicana al Govern espanyol, la prestació per a pares i mares amb fills a càrrec, aquest servei no s’oferirà.
  • Infants de 6 a 12 anys. En aquest cas, el conseller Bargalló ha concretat que les escoles d’infantil i primària “no poden obrir per a tots els alumnes ni per a activitats lectives. Poden obrir per acollir en grups com a màxim de 13 alumnes, per exemple, fer final d'etapa a sisè i acompanyament personalitzat".
  • Joves fins als 18 anys. Per a l’alumnat d’instituts, Bargalló ha assegurat que “hi podran anar tots aquells alumnes que acaben d’etapa o que han d'obtenir un títol. Així, els centres podran oferir-los activitats que els ajudin, en grups de 15 alumnes com a màxim, i també tutories personalitzades.

Es poden consultar tots els detalls de l’obertura de les escoles i instituts aquí.

Vull reconèixer la feina diària i constant del nostre professorat, de tots els nivells. Han superat una situació que no esperaven, han canviat les programacions, han acompanyat els alumnes i ho estan fent d'una manera excepcional
Josep Bargalló Conseller d'Educació

Oberts a l'estiu

Per últim, el conseller Bargalló ha anunciat que “els centres educatius no tancaran, acolliran durant tot l’estiu activitats de lleure”. Unes activitats i espais que “cal posar a disposició de la comunitat educativa”, ha afegit.

De cara al setembre, el titular del departament ha afirmat que “començarem un curs que serà inèdit. Venim d’una emergència sanitària on hem hagut de reinventar espais. Al setembre estarem en emergència educativa, amb mesures d’ocupació d’espais; per tant, haurem de redistribuir espais i no es podrà fer en tots els centres”. Tot i així, el conseller Bargalló ha demanat cautel·la i ha conclòs la compareixença assegurant que “tindrem com a prioritat que tots els alumnes puguin anar cada dia al seu centre educatiu. Hem de donar una resposta global de presencialitat, entre tots ens hem d’ajudar i tirar endavant”.

Etiquetes