Alba Vergés en la sessió inaugural de l'APF / ACN
Alba Vergés en la sessió inaugural de l'APF / ACN

La vicepresidenta primera de la mesa del Parlament ha presidit la sessió inaugural de l'Acte d'obertura de la 34a Assemblea Regional Europea de la Francofonia que té lloc a la cambra, aquest dilluns i dimarts

"Som els i les representants dels nostres països i amb nosaltres recau la sobirania popular del poble, per això, creiem fermament amb el parlamentarisme com a eina de debat, reflexió, pacte, diàleg i acord". Són paraules de la vicepresidenta primera de la mesa del Parlament, Alba Vergés, que ha presidit la sessió inaugural de la 34a Assemblea Regional Europa de la Francofonia, que aquest any acull Catalunya i que ha reunit al Parlament representants d'una vintena de cambres legislatives.

Vergés ha aprofitat la seva intervenció per reivindicar que "al Parlament de Catalunya sempre s'ha defensat que es pugui debatre de tot, des del respecte als drets humans i des de la tolerància", però ha denunciat que “malauradament no sempre s'ha permès fer-ho" i ha recordat l'empresonament de l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell "per precisament permetre debats d'iniciativa política en la cambra" i el judici actual de l'anterior mesa del Parlament.

Al llarg d'aquest dilluns i dimarts, durant l'assemblea es debatrà sobre el rol dels parlaments en la protecció i defensa dels drets humans, sobre els drets a la llibertat d'expressió i de reunió dels parlamentaris i també, sobre la cooperació interparlamentària. "Els parlaments són l'eina principal per vehicular, les necessitats i les demandes de la població i alhora també són una eina imprescindible per combatre el totalitarisme, l'extremisme i la intolerància" ha assenyalat Vergés.

 Foto oficial de les delegacions participants de l'APF / ACN
Foto oficial de les delegacions participants de l'APF / ACN

En l'assemblea hi han participat gairebé un centenar de representants, dels parlaments estatals de França, Andorra, Suïssa, Armènia, Albània, Bòsnia i Hercegovina, Geòrgia, Grècia, Luxemburg, Mònaco, Montenegro, Polònia i Kosovo; de Jersey; de les cambres subestatals dels cantons suïssos de Vaud, Valais i Jura, de Valònia (Bèlgica) i de la Vall d'Aosta (Itàlia), i de les seccions d'Amèrica i l'Àfrica de l'APF.

Catalunya és un membre associat de l'assemblea parlamentària de la francofonia i Vergés ha assegurat que és un honor poder-ne formar part, “per respecte als valors, els objectius compartits i la cooperació entre Catalunya i la francofonia”.