Els candidats i candidates del Jovent Republicà a les passades eleccions municipals del 26 de maig
Els candidats i candidates del Jovent Republicà a les passades eleccions municipals del 26 de maig

Jordi Forné és l’alcalde més jove de Catalunya i Georgina Mercadal, l’alcaldessa republicana més jove dels Països Catalans. Estan convençuts que poden aportar nous punts de vista i impulsar polítiques transformadores i de proximitat

Quan Jordi Forné va néixer a Alfara de Carles el 1996, feia 5 anys que no naixia ningú al poble i tothom ho va celebrar. Li diuen que “és popular des que va néixer” i que ara ho torna a ser perquè s’ha convertit en l’alcalde més jove de Catalunya.

22 anys, aviat 23, i és un ebrenc apassionat de l’esport i la natura. Ha estudiat conducció d’activitats físico-esportives al medi natural i és molt aficionat a l’escalada i a la muntanya. “Sóc jove, en sóc conscient, però els temps van canviant i ens hem d’adaptar a les noves necessitats; com a joves podem proporcionar altres punts de vista”, argumenta Forné, que se sent totalment preparat per governar el poble tot i la seva joventut. A Alfara de Carles, de 386 habitants, hi ha hagut històricament una alternança de poder entre el PSC i CiU. L’arribada a l’alcaldia del jove republicà representa, sens dubte, un canvi important pel municipi.

 L'alcalde d'Alfara de Carles, Jordi Forné
L'alcalde d'Alfara de Carles, Jordi Forné

Forné assegura que afronta el seu mandat “amb moltíssimes ganes i il·lusió” i que vol “treballar de forma propera a la gent, observar quines són les seves mancances, millorar el que no funcioni i mantenir viu allò que funcioni bé”. Explica que té una “sensació gratificant” perquè percep el suport de tota la gent del poble. Entre els seus objectius destaca “treballar pel turisme, lluitar contra la despoblació, millorar els serveis del poble i fer assemblees on la participació dels veïns permeti valorar necessitats i inquietuds i treballar-hi”.

Georgina Mercadal té uns quants anys més, però tot i així és l’alcaldessa republicana més jove dels Països Catalans. Va néixer el 1991 a Sant Salvador de Guardiola i és graduada en Dret. De jove se sentia atreta per les Belles Arts, la Història i la Criminologia, però va acabar escollint Dret perquè se sentia “intrigada per aprendre el funcionament de la societat” i, en particular, pel dret penal.

Les aficions amb què Mercadal “desconnecta” són la dansa tradicional catalana -és membre del Casal Cultural Dansaires Manresans-, el ballet clàssic, el cinema, la lectura i viatjar. També és molt activa en l’àmbit associatiu i, per exemple, ha participat als Pastorets i a les Caramelles (cançons populars) del seu poble. Va ser l’estiu del 2018 quan va començar a implicar-se en la política municipal com un pas més en la participació al municipi. Els companys republicans li van proposar que fos la candidata a les eleccions perquè ningú millor que ella representa els valors de canvi, joventut i innovació que volen transmetre.

 L'alcaldessa de Sant Salvador de Guardiola, Georgina Mercadal
L'alcaldessa de Sant Salvador de Guardiola, Georgina Mercadal

“Segurament hi ha gent amb més edat i, per tant, més experiència i idees més madurades”, raona Mercadal, però tot i així creu que pot aportar la visió de la societat que tenen els joves d’avui dia i, alhora, canviar la visió que la gent jove té de la política: “Penso que els joves es poden sentir més propers a mi i més representats, i m’agradaria que això els fes acostar-se a l’Ajuntament a fer propostes que puguin contribuir a la millora del poble”, explica.

L’alcaldessa afronta aquesta legislatura amb la il·lusió de poder representar el poble que l’ha vist néixer i créixer, però alhora, amb neguit: “Com que no he treballat abans en política, sé que tinc moltes coses per aprendre”, assegura. Fa poques setmanes que ha aterrat al consistori i està aprenent com funciona el seu engranatge i “apagant focs” de temes pendents de la legislatura anterior. Malgrat tot, assegura que té moltes ganes i interès a aprendre-ho tot i a posar-se a treballar de valent el més aviat possible.

Forné i Mercadal exemplifiquen el potencial del nou jovent republicà que ha entrat a les institucions. Els resultats històrics d’Esquerra Republicana a les eleccions municipals del 26 de maig es van traduir en més joves que mai als ajuntaments, i és que el partit va presentar unes llistes molt diverses amb l’objectiu de ser un mirall de la societat catalana. L’augment de la presència de l’independentisme juvenil a les institucions permetrà, sens dubte, desplegar polítiques transformadores especialment a favor de les necessitats dels i les joves.